Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

20. 12. 2020. 15:27   >>  15:27 2

REAKCIJA SINDIKATA

"Povećati zarade ljekarima, srazmjerno i drugom kadru"

Povodom Prijedloga Zakona o izmjeni i dopuni Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru, koji je Skupštini proslijedila poslanica Pokreta za promjene, iz Sindikata zaposlenih u zdravstvu Crne Gore saopšteno je da postoji puna podrška da za povećanjem zarada medicinskom kadru, ali kroz adekvatniji pristup.

Apeluju na donosioce odluka da povećaju zarade ljekarima, ali da to povećanje bude realizovano kroz Granski kolektivni ugovor i da ga prati srazmjerno povećanje zarada ostalog medicinskog i nemedicinskog osoblja, kako ne bi bili narušeni već iznivelisani odnosi međusobnih zarada zaposlenih u javnom zdravstvu Crne Gore.

"Ljekarski posao je nezamisliv ukoliko ga ne prati adekvatan i posvećen rad preostalog medicinskog i nemedicinskog osoblja, koji je i ovog puta snosio najveću odgovornost i žrtvu za posao koji obavlja, što se posebno pokazalo u mjesecima pandemije korona virusa. Zato Republički odbor Sindikta zaposlenih u zdravstvu Crne Gore smatra da nije uputno remetiti već uspostavljenu srazmjeru u zaradama između ljekarskog i drugog medicinskog i nemedicinskog osoblja, koja prema važećim koeficijentima iznosi 1:3,6, kao i da nije uputno zarade ljekara izuzimati iz Granskog kolektivnog ugovora i regulisati ih posebnim zakonom", navodi se u saoopštenju Sindikata.

Takav pristup, kako su dodali, narušava sistem kolektivnog ugovaranja zarada, koji je zastupljen kako u našoj zemlji, tako i u drugim evropskim zemljama.

"Osim toga, takav pristup remeti i narušava dugo vremena uspostavljani sklad zarada zaposlenih u zdravstvenoj djelatnosti i može izazvati jaku reakciju preostalih zdravstvenih radnika, npr. medicinskih tehničara i medicinskih sestara, koji će zahtijevati da se i njihove zarade regulišu posebnim zakonom, što bi narušilo uniformni sistem kolektivnog pregovaranja i dovelo do anarhije u ovoj oblasti. Naponjemo da i među medicinskim sestrama i tehničarima postoje specijalisti strukovnih studija, magistri i doktori nauka, koji su se dugo godina školovali."

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније