Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

18. 12. 2020. 19:57 >> 20:26
3

BERGANT

"Grčki scenario" školski primjer kako da se vlade ne ponašaju

Da je crnogorski Javni servis zreo za grčki scenario je ili pogrešno izgovorena ili se scenario nije dobro razumio, saopštio je za Dnevnik viši konsultant Evropske radio-difuzne unije Boris Bergant. Kazao je da je to bilo jedno od najcrnjih iskustava u modernoj praksi Javnih servisa u Evropi i školski primjer kako politike i Vlade ne bi trebalo da se ponašaju, jer se radilo o političkom preuzimanju, a ne modernizaciji i racionalizaciji. To što je premijer tražio da Parlament smijeni Savjet RTCG-a, nije u skladu sa zakonom, saopštio je predsjednik Savjeta Agencije za elektronske medije Ranko Vujović.

 

Predsjednik Savjeta Agencije za elektronske medije Ranko Vujović kaže da je zabrinjavajuća izjava Premijera Zdravka Krivokapića da je Radio i Televizija Crne Gore zarobljen mediji te da je potrebno da Skupština smijeni njen Savjet.

"Način na koji je zatražio da Parlament smijeni RTCG nije u skladu sa zakonom. Da su ga bolje informisali vidio bi da primjena novog Zakona o RTCG počinje početkom godine pa će tim i početi proces izbora članova Savjeta RTCG, tako da poziv da se nezakonito mijenja trenutni Savjet nije u skladu sa Zakonom," naveo je Ranko Vujović iz AEM-a.

Da takve izjave mogu biti tumačene kao politički pritisak, smatra predsjednik savjeta RTCG-a Ivan Jovetić.

"I  ja i svi mislimo da je Savjet štitio profesionalne standarde. Drugo, mislim da Savjet nije bio politički instrument bilo koje partije, pa ni DPS-a što mu se spočitava. Da je to bio zar bi  profesionlano štitio interese novinara koji su pripadali drugim političkim partijama. Ne. Savjet je to radio zbog toga što je smatrao da trebada štiti  profesionalne standarde. Da li se to dopada nekom ili ne savjet ne treba da interesuje", kaže predsjednik Savjeta RTCG Ivan Jovetić.

Premijer je saopštio i da bi RTCG trebalo da uredi jedna renomirana evropska kuća - ne precizirajući koja.

To danas nije mogao da saopšti ni potredsjednik Vlade Dritan Abazović, ali je kazao da Javnom servisu nije daleko grčki scenario.

Podsjećanja radi, grčka konzervativna Vlada 2013. godine zatvorila je tamošnji javni servis i otpustila 2.700 zaposlenih, uz obrazloženje da zemlja mora i na taj način da smanji troškove u jeku dužničke krize.

Viši konsultant Evropske radio-difuzne unije Boris Bergant upozorava da je u pitanju rizična ideja.

"Najava da je sistem zreo za grčki scenarij ili pogrešno izgovorena ili da scenarij nije dobro razumljen. To je jedno od najcrnjih iskustava u modernoj praksi javnih servisa u Evropi, školski primjer kako se politike i Vlade ne bi trebalo ponašati, jer se radilo o političkom preuzimanju, a ne modernizaciji i racionalizaciji. Nije čudno da je grčki scenario propao i prouzrokovao štetu zemlji, društvu, slobodi medija i nezavisnosti. To nije bio pokušaj dijaloga nego nemetanja jednostrane volje. I nadamo se da se radi o zabludi", naveo je viši konsultant Evropske radio-difuzne unije Boris Bergant.

A takva ideja, utemeljenja nema ni u Zakonu.

"Političari imaju pravo da kandiduju ideje, da ih sporovde i da za to snose odgovornost na poliitčkom tržištu. Treba znati da li takve odluke imaju cijene koštanja koje će se reflektovati na zaposlene i budžet ", kaže Jovetić.

"Nikad neki Javni servis nije optimalan, uvijek može bolji pa ako se uzmu stručnjaci tim bolje. Ali, stranci vam ne mogu pomoći ako se gradi na nepovjerenju i animozitetima. Inicijativa treba da ostane inicijativa o tome treba da odlučuju tijela upravljanja, a ne Vlada i ministri", kaže Bergant.

Uz to, u AEM-u problematizuju i najavu Vlade da će amandmanski mijenjati Zakon o medijima i vratiti im, kako je kazao premijer, slobodu.

"Želim da naglasim da su oba zakona rađena uz blisku komunikaciju s SE i Evropskom komisijom da maltene jedan član nije mogao biti napisan bez njihovih eksperata, tako da ne znam zaista odakle tvrdnja da će se mediji osloboditi izmjenom Zakona", kaže Vujović.

Sagovornici Dnevnika saglasni su da Javnog servisa nema bez nezavisnosti, ali ni bez unapređivanja kvaliteta. I jedino bi na to pažnja trebalo da bude usmjerena.

Nataša Mitrović, TVCG

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније