Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

M.L.B. [ rtcg.me ]

17. 12. 2020. 06:18 >> 07:50

RESURSNI CENTAR "PODGORICA"

Obrazovanje, trud i rad jači od korone

Izazovna i teška, takva je bila godina za nama za sve đaka, nastavnike i roditelje, ali sigurno još teža i izazovnija za djecu sa smetnjama u razvoju i njihovo obrazovanje. Kaže to i direktorica JU Resursni centar za djecu i mlade "Podgorica" Mirjana Popović. Ta ustanova slavi danas svoj dan, a direktorica je zadovoljna organizacijom rada u vrijeme epidemije korona virusa. Kaže, ipak, da je najteže bilo đacima.

Zbog aktuelne epidemije i dan škole, osoblje i đaci Resursnog centra za djecu i mlade "Podgorica" ove godine obilježavaju onlajn.

Za tu priliku djeca, nastavnici, vaspitači, uz pomoć i roditelji, kreirali su video sadržaj koji je objavljen na sajtu Resursnog centra , kao i na njihovoj Fejsbuk stranici, u šta je uloženo mnogo truda i zalaganja, kako nastavnika, tako i đaka i roditelja.

Upravo taj video najbolje pokazuje da korona nije zaustavila učenje i obrazovanje i da se trudom, radom i sa mnogo ljubavi mogu prevazići i najveći izazovi.

Proces bio izazovan, djeci je ipak najteže

Direktorica JU Resursni centar za djecu i mlade "Podgorica" Mirjana Popović kaže za Portal RTCG, da su tokom pandemije organizaciju rada u ustanovi prilagodili najboljem interesu djeteta.

U prvom talasu u martu su, kako dodaje Popović, efikasno organizovali onlajn nastavu uz stalne konsultacije sa stručnim saradnicima i nastavnicima i uz podršku, prije svega, roditeljima.

„Cijeli proces je bio izazovan. Takav način rada nam je i pružio iskustva koja možemo primijeniti u radu i u redovnim uslovima. Rad putem onlajn mreže je naročito izazovan kada su u pitanju djeca sa smetnjama u razvoju odnosno djeca sa posebnim obrazovnim potrebama. Nastavnici i stručni saradnici u Ustanovi su svjesni svih izazova koje sa sobom nosi takav način rada, jer ono što čini suštinu rada sa djecom sa smetnjama u razvoju odnosno posebnim obrazovnim potrebama jeste neposrednost i kontinuiranost. Izuzetno sam zadovoljna prije svega načinom kako smo se u kratkom vremenskom roku organizovali, a kako je vrijeme odmicalo prepoznavali smo sve izazove koje ovakav način rada stavlja pred nas uspjevajući da ih prevaziđemo“, navodi direktorica Popović.

Kako dodaje, uvijek ostavlja prostor da neki segment rada može dodatno biti unaprijeđen. Popović kaže da i sada, kako i mjere nalažu, jedan dio đaka uči na daljinu.

„Teško je bilo, a kako i dalje jedan dio djece i u ovom trenutku nastavu i preporuke za rad dobija onlajn putem, i još uvijek je, samo se izazovi sa kojima se susrećemo u radu drugačije percipiraju. Roditelji imaju konstantan osjećaj da bi podrška sistema trebalo da bude još snažnija, sa čime se definitivno slažem, nastavnici su u obavezi da izmijene dosadašnji rad odnosno da razviju nove vještine, a djeci je ipak najteže jer im nedostaju vršnjaci, škola, nastavnici, stručna podrška“, ističe Popović.

Podrška i obrazovanje za 105 djece

Resursni centar za djecu i mlade „Podgorica“ je javna ustanova koja u ovoj  školskoj godini pruža podršku za ukupno 105 djece, koja su uključena u različite programe.

„U Ustanovi realizujemo program osnovne i srednje školu, Poseban program za djecu sa kombinovanim smetnjama, kao i programe Rane intervencije za djecu sa tjelesnim smetnjama i djecu sa smetnjama vida od 0 do 5 odnosno od 0 do 6 godina. Pored toga Ustanova pruža podršku redovnom sistemu obrazovanja i vaspitanja u smislu podrške djeci sa posebnim obrazovnim potrebama, nastavnicima, roditeljima, kao i školi“, ističe Popović.

Ustanova ima i asistivni kabinet i realizuju čitav niz značajnih aktivnosti koje su u funkciji poboljšanja ukupnog položaja djece sa smetnjama, odnosno djece sa posebnim obrazovnim potrebama i njihovih porodica.

„Imamo 20 nastavnika,18 stručnih saradnika (defektolozi, logoped, fizioterapeut, pedagog, psiholog, socijalni radnici i vaspitač). Tu je i medicinsko osoblje, zatim domaćice i ostalo osoblje koje pomaže da Ustanova nesmetano funkcioniše“, zaključila je Popović.

Korona nije zaustavila započete projekte

Direktorica kaže da srećom virus korona nije zaustavio realizaciju započetih projekata i apliciranje za nove.

„U toku je rekonstrukcija internata ustanove u sklopu projekta „Poboljšanje dostupnosti i pristupačnosti zdravstvenih i socijalnih usluga radi poboljšanja kvaliteta socijalne uključenosti za djecu i mlade sa smetnjama u razvoju - ASIQ“. U okviru navedenog projekta za Ustanovu smo obezbjedili: prilagođeno kombi vozilo, opremanje tifloloških I somatopedskih kabineta, opremanje kuhinje, kao studijske posjete ustanovama koje su partneri u navedenom projektu“, zaključila je Popović.

 

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније