Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

16. 12. 2020. 22:58   >>  22:58

PEŠIĆ PORUČIO

Samo zajedničkim naporima do bezbjedne Evrope

Angažovanje Zapadnog Balkana u okviru Zajedničke bezbjednosne i odbrambene politike Evropske unije važan je instrument za rješavanje zajedničkih bezbjednosnih izazova, kazao je generalni direktor Direktorata za politiku i planiranje odbrane u Ministarstvu odbrane, general major Rajko Pešić.

To je kazao učestvujući na online sastanku ministara odbrane inicijative Odbrambene saradnje zemalja Centralne Evrope (CEDC), u organizaciji Ministarstva odbrane Republike Slovenije u okviru njihovog jednogodišnjeg predsjedavanja.

General Pešić istakao je značaj podrške članica CEDC inicijative zemljama Zapadnog Balkana u procesu evropskih i evroatlantskih integracija, ocjenjujući da samo zajedničkim naporima i podrškom  možemo graditi stabilnu, bezbjednu i prosperitetnu Evropu.

"Imajući u vidu da su u fokusu CEDC inicijative savremeni bezbjednosni izazovi, Pešić je naglasio potrebu jačanja, ne samo nacionalnih, već i zajedničkih kapaciteta za suočavanje sa nepredvidivim bezbjednosnim prijetnjama”m navodi se u saopštenju MOD.

Zahvalio se Republici Sloveniji, koja je, uprkos pandemiji izazvanoj virusom COVID-19, uspjela da održi kontinuitet, organizovanjem brojnih online sastanaka i radionica posvećenih civilno-vojnoj saradnji u slučaju prirodnih i vještački izazvanih katastrofa, vojnoj mobilnosti, implementaciji Rezolucije 1325 - Žene, mir i bezbjednost i sl.

“Pešić je istakao ostvarenu, odličnu bilateralnu saradnju Crne Gore sa državama članicama CEDC inicijative i predložio nove modele multilateralne saradnje, naglašavajući obuke i vježbe u domenu HBRN zaštite, kao i pružanje pomoći civilnim institucijama u borbi protiv pandemije”, navodi se u saopštenju.

 Govoreći o hibridnim prijetnjama, naglasio je važnost sprječavanja širenja dezinformacija i izgradnje kapaciteta za suočavanje sa sajber napadima.

“Upoznao je sagovornike sa doprinosom koji Crna Gora daje međunarodnim misijama EU NAVFOR ATALANTA u vodama Adenskog zaliva i EUTM u Maliju.  On je na kraju iskazao uvjerenje da je angažovanje Zapadnog Balkana u okviru Zajedničke bezbjednosne i odbrambene politike EU važan instrument za rješavanje zajedničkih bezbjednosnih izazova”, kazali su iz Ministarstva.

Inicijativa Odbrambene saradnje zemalja Centralne Evrope osnovana je 2010. godine, a članice su: Austrija, Češka, Mađarska, Hrvatska, Slovenija i Slovačka, dok Crna Gora, od marta 2016. godine, učestvuje u radu inicijative, u formatu CEDC+, u čijem sastavu su i Albanija, Sjeverna Makedonija, Srbija, Bosna i Hercegovina i Kosovo.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније