Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

16. 12. 2020. 10:30   >>  10:31 1

IZVJEŠTAJ ENEMO-A

Reformom do usklađivanje zakonskog okvira za izbore

U Crnoj Gori je potrebno usklađivanje zakonskog okvira za izbore, kroz sveobuhvatnu i inkluzivnu izbornu reformu. Preklapanje postojećih zakona koji sadrže kontradiktorne ili nejasne odredbe ograničavaju pravnu sigurnost i ostavljaju prostor za zloupotrebu, te bi zbog toga trebalo unaprijediti Zakon o izboru odborinka i poslanika i uskladiti ga se ostalim zakonima, ocijenjeno je iz Evropske mreže organizacija za monitoring izbora (ENEMO).

U finalnom izvještaju ENEMO misije u Crnoj Gori o parlamentarnim izborima navodi se da bi se mandat DIK-a i OIK mogao produžiti sa četiri na pet godina.

"U tom slučaju bi ovaj mandat bio duži od mandata poslanika, što može poboljšati nezavisnost članova DIK-a", navodi se u izvještaju.

Preporučuje se da se odredba o dužini boravka u zemlji, kao uslov za glasanje na nacionalnim izborima, ukloni iz Ustava i zakona.

ENEMO preporučuje da se razviju dodatni mehanizmi kako bi MUP mogao povećati transparentnost biračkih spiskova sprovođenjem unakrsnih provjera, objavljivanjem podataka na internetu i informisanjem javnosti o verifikaciji biračkog spiska i lokacijama biračkih mjesta.

"ENEMO preporučuje uvođenje zakonske obaveze integrisanja podataka sa uređaja za identifikaciju birača sa biračkih mjesta na državnom nivou kako bi se provjerilo dvostruko glasanje“, kaže se u izvještaju.

ENEMO smatra da bi trebalo omogućiti mogućnost nominovanja nezavisnih kandidata, dok bi dvogodišnje prebivalište kao uslov za kandidaturu na izborima trebao biti usklađen sa međunarodnim standardima, ili preispitan u potpunosti, ali ne duži od šest mjeseci.

U ENEMO-u ocijenjuju da definicija izborne kampanje u zakonu treba da bude sveobuhvatnija i inkluzivnija, kako bi se što detaljnije definisao pojam predizborne kampanje.

"Kampanje na društvenim mrežama zahtijevaju dalje napore zakonodavca da ih bolje zakonski uredi i da budu nadgledane kroz nadležne institucije poput Agencije za elektronske medije“, navodi se u izvještaju.

ENEMO preporučuje da rokovi za kampanju treba da budu usklađeni sa zakonima, kako bi svi izborni takmičari imali mogućnost da istovremeno započnu kampanje.

Sankcije državnim zvaničnicima koji zloupotrebljavaju medijske nastupe u kampanji

Oni su podsjetili da zakon dozvoljava javnim službenicima da promovišu izborne programe i liste tokom medijskih nastupa, a istovremeno zabranjuje zloupotrebu tih medijskih nastupa, zbog čega bi, kako su ocijenili, trebalo da zakonodavac u zakonu razjasni pojam "zloupotrebe“, posebno u pogledu visokih državnih zvaničnika.

"Efektivne i odvraćajuće sankcije treba sprovoditi prema svim javnim službenicima koji ne poštuju principe poštene kampanje i zakonskih odredbi. Jednom kada se pravilno definišu sankcije, treba sprovesti strožu kontrolu od nadzornih tijela, uključujući Agenciju za elektronske medije, kako bi se evidentirali slučajevi u kojima državni zvaničnici zloupotrebljavaju medijske nastupe radi promocije izbornih kampanja“, ukazali su iz ENEMO-a.

Oni su ocijenili da bi vjerski lideri i uticajni pojedinci trebalo da se klone pokušaja da učestvuju u izbornom procesu, bilo tokom predizborne kampanje ili nakon dodjeljivanja mandata.

"ENEMO preporučuje da se revidira odluka kojom se propisuje da birač čiji je glasački listić proglašen nevažećim zbog povrede tajnosti glasanja nema pravo da dobije drugi glasački listić. Nepoštovanje tajnosti glasanja ne bi trebalo automatski da uskrati pravo glasa, dok bi se ponovljena kršenja ove vrste mogla spriječiti uvođenjem sankcija. ENEMO preporučuje usvajanje zakona kako bi se osigurala jednaka zastupljenost oba pola (50 odsto). Štaviše, stranke bi trebale biti dužne da ažuriraju i revidirati liste stranaka zamjenom kandidata poštujući rodni uslov i osiguraju da ženski kandidat bude zamijenjen ženom, a muški kandidat muškarcem", pojasnili su iz ENEMO-a.

Sjednice DIK-a da budu otvorene za javnost

Oni smatraju da bi za povećanje transparentnosti i povjerenja javnosti, trebalo da se sve sjednice DIK-a prenose uživo, a nakon toga da budu dostupne na veb stranici te institucije.

"ENEMO preporučuje održavanje kvalitetnih i sveobuhvatnih obuka za sve članove OIK-a kako bi se osigurao jednak učinak svih komisija. Potrebno je revidirati zahtjev da svi članovi OIK-a imaju diplomu pravnika kako bi se izbjegao rizik od nedovoljnog broja raspoloživog osoblja, na primjer zahtijevanjem da članovi OIK-a imaju univerzitetsku diplomu ili univerzitetsku diplomu u određenoj oblasti (obrazovanje, politika i drugo)“, navodi se u izvještaju.

Treba uvesti sveobuhvatne smjernice o kriterijima za valjanost pojedinačnih potpisa koje uključuju vizuelnu provjeru potpisa, kako bi se smanjila mogućnost krivotvorenih potpisa i prekomjerna diskrecijska moć službenika za unos podataka.

Agencija za sprečavanje korupcije i tužilaštvo da bliže sarađuju

U ENEMO-u ocijenjuju da bi Agencija za sprečavanje korupcije i tužilaštvo trebalo da ostvare bližu saradnju i povećaju transparentnost, kako bi se osiguralo da se slučajevi zloupotrebe ili prevara pravilno prate, istraže i procesuiraju.

Oni su kazali da bi Agencija za elektronske medije trebalo da redovno objavljuje izvještaje o praćenju medija tokom izbornog perioda.

"To bi ne samo povećalo transparentnost medija, već bi i biračima i ostalim izbornim akterima pružilo značajne informacije o medijskom izvještavanju o kampanji“, pojasnili su iz ENEMO-a.

Oni su preporučili da se dodatno revidiraju i unaprijede procedure postupanja po žalbama i prigovorima na izbore od strane svih nadležnih tijela kojima se podnose.

"Pored toga, Ustavni sud, kao najviše nadležno tijelo, trebalo bi da se bavi predmetima vezanim za izbore na transparentniji način. Sjednice Ustavnog suda koje se bave izbornim pitanjima treba da budu u skladu sa međunarodnim standardima i otvorene za širu javnost“, istakli su iz ENEMO-a.

ENEMO međunarodna posmatračka misija Parlamentarnih izbora u Crnoj Gori finansirana je od Nacionalnog demokratskog instituta (NDI) i Nacionalne zadužbine za demokratiju (NED).

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније