Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ TVCG ]

11. 12. 2020. 19:51   >>  19:53 1

TVCG

Očekivanja od izmjena vjerskog zakona

Nakon što je ministar Vladimir Leposavić najavio da je Zakon o slobodi vjeroispovijeti spreman, i da su izbrisani i izmijenjeni sporni članovi tog akta, iz Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) kažu da nijesu ni očekivali, a ni dobili poziv od ministra u vezi s izmjenama. Advokat Dragan Šoć očekuje da je predlogom obuhvaćeno sve ono što je bilo, kako kaže, problematično za Mitropoliju crnogorsko primorsku. Katolička crkva nacrt će razmotriti narednih dana, dok Islamska zajednica nije odgovarala na pozive Javnog servisa. TVCG nije dobila ni odgovor ministra Leposavića.

Tekst izmjena Zakona o slobodi vjeroispovijesti spreman je i izbrisani su i izmijenjeni sporni članovi tog akta, saopštio je Ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimir Leposavić u izjavi za Dan. Prijedlog izmjena i dopuna zakona će, po hitnom postupku biti utvrđen na Vladi početkom naredne sedmice, a potom i proslijeđen Skupštini na usvajanje. Advokat i član pravnog tima Mitropolije crnogorsko - primorske u pregovorima između crkve i bivše Vlade Dragan Šoć, kaže da mu tekst prijedloga nije poznat, ali očekuje da je njim obuhvaćeno sve ono što je bilo, kako kaže, problematično za Mitropoliju i druge eparhije SPC, a odnosi se na imovinu i status.

"Drugim riječima, da će se pitanje imovinskih odnosa vratiti u opšti pravni poredak koji jednako važi i za svakog pojedinca nema razloga da ne važi za državu i za crkvu a da će se kroz utvrđivanje pravnog statusa uvažiti činjenica da mitropolija i eparhije egzistiraju 800 godina, da će se to evidentirati bez obaveze ponovne registracije. To su moja očekivanja a mislim i svih ljudi koji su podržavali napore da se zakon izmijeni", kazao je Šoć.

A o izmjenama, resorni ministar je, kako je saopštio, razgovarao s predstavnicima Mitropolije crnogorsko-primorske, Islamske zajednice i Katoličke crkve u Crnoj Gori, i tom prilikom ih upoznao s namjerom o izmjeni Zakona. Obavijestio je i predstavnike Evropske unije u Crnoj Gori. No, Crnogorska pravoslavna crkva nigdje se ne pominje.

"Nijesmo ni očekivali taj poziv a nijesmo ga ni dobili. Očekivano je bilo da ne budemo pozvani jer se sve ovo vrijeme vodi rat protiv CPC ne samo protiv države Crne Gore, to je združena akcija SPC, Srbije, a svojevremeno i Crne Gore koja je na jedan način vodila politiku nerazumnu politiku", kazao je Stevo Vučinić iz CPC.

Iz kotorske biskupije su nam potvrdili da im je nacrt uručen te da će ga razmotriti narednih dana. Tek kada se, kako su saopštili, u potpunosti upoznaju s izmjenama, iznijeće mišljenje. U međuvremenu, Vučinić je uputio poziv političkim partijama, nevladinim organizacijama, javnim, naučnim i kulturnim poslenicima i crnogorskim udruženjima.

"Da organizovano ustanu protiv jednog okupacionog akta kojim se pokušava 50 kvadratnih kilometara crnogorske teriotije sa 60 manastira, 650 crkva pokušava prepisati na državu srbiju. Rezultati takve politike biće zastrašujući u budućnosti, neće sigurno ostati bez odgovora. Zato pozivamo i one koji će da dignu ruku za to da razmisle o posljedicama koje se u ovom trenutku ne mogu pretpostaviti ali biće tolikih razmjera da će se obiti o glavu i onima koji su glasali i onima koji nijesu glasali", dodao je Vučinić.

Islamska zajednica nije odgovarala na pozive Javnog servisa, a izostao je i odgovor ministra Leposavića na pitanja TVCG koja su mu mejlom uputili.

 

Nataša Mitrović, TVCG

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније