Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

11. 12. 2020. 17:24 >> 18:49

INJAC

CG će ostati posvećena sistemu kolektivne bezbjednosti

NATO mora zadržati određeni stepen fleksibilnosti i mogućnost prilagođavanja, bez obzira na okolnosti, kako bi mogao da se suoči sa bezbjednosnim izazovima, kazala je ministarka odbrane Olivera Injac, u okviru desetog Foruma To Be Secure. Naglasila je da će Crna Gora ostati posvećena sistemu kolektivne bezbjednosti, kroz njegovanje vrijednosti Saveza, dalje investiranje u sektor odbrane i jačanje odbrambenih kapaciteta.

Injac je kazala da je NATO najmoćniji političko vojni savez koji je tokom sedam decenija uspješno očuvao mir i stabilnost na evroatlantskom području.

''Imajući u vidu promjenljivo bezbjednosno okruženje, kao i nove multidimenzionalne prijetnje, koje prevazilaze okvire tradicionalnih konflikata, proces strateškog promišljanja NATO 2030. rezultiraće idejama koje će osigurati da NATO ostane jednako uspješan kao i do sada'', poručila je ona.

Injac je istakla da je u posljednjih nekoliko godina, posebno nakon Samita u Velsu i Varšavi, NATO prošao kroz najopsežniju transformaciju od perioda Hladnog rata, što je rezultiralo ojačanom vojnom dimenzijom Alijanse.

''Ipak, promjene na globalnoj sceni, ubrzani tehnološki razvoj, kao i COVID19 pandemija ukazuju na potrebu reagovanja na nevojne prijetnje i jačanja političke dimenzije Saveza'', smatra Injac.

Ministarka je naglasila da će Crna Gora ostati posvećena sistemu kolektivne bezbjednosti, kroz njegovanje vrijednosti Saveza, dalje investiranje u sektor odbrane i jačanje odbrambenih kapaciteta.

Poručila je da vjeruje da je kredibilitet Alijanse zagarantovan ukoliko svaka od zemalja članica ostane posvećena transatlantskoj vezi i principu solidarnosti i jedinstva.

Pored crnogorske ministarke odbrane, na panelu posvećenom temi NATO 2030: prilagođavanje novim bezbjednosnim izazovima, govorili su zamjenik ministra odbrane Bosne i Hercegovine Mijo Kresic, Endrju Mihta, dekan Koledža za međunarodne i bezbjednosne studije u Džordž Maršal Centru i Džemi Šea, profesor za strategiju i bezbjednost na Univerzitetu Ekster.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније