Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

10. 12. 2020. 20:20 >> 20:21

STATUS POSMATRAČA

Filološki fakultet član ELEXIS-a

Filološki fakultet Univerziteta Crne Gore postao je član Evropske leksikografske infrastrukture (ELEXIS) sa statusom posmatrača.

ELEXIS predstavlja istraživačku infrastrukturu razvijenu u okviru EU programa Horizon 2020 čiji je cilj kreiranje inovativnih alatki i usluga za sakupljanje i analizu digitalnih jezičkih podataka. Mrežu čini 17 partnerskih i 50 posmatračkih institucija iz 35 različitih zemalja.

“Pored naučnog umrežavanja, među benefitima ovog članstva su obuka u razvijanju jezičkih baza podataka, besplatan pristup najnovijim alatima i resursima razvijenim u okviru mreže u šta spadaju onlajn rječnici, leksikografske baze podataka, kao i besplatan pristup platformama sa najrazvijenim algoritmima za kreiranje i analizu digitalnih jezičkih korpusa koji se koriste u različitim lingvističkim i translatološkim istraživanjima, a primjenu nalaze i šire u digitalnoj humanistici”,navodi se u saopštenju UCG.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније