Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

04. 12. 2020. 12:48   >>  12:48

TAUŠANOVIĆ

Preispitati odluku preusmjeravanja žičare sa Savinog kuka

Odluka odlazeće Vlade da žičaru namijenjenu Ski-centru Savin kuk prebaci skijalištu u izgradnji u Mojkovcu mora se preispitati po hitnom postupku, kazao je član Glavnog odbora Građanskog pokreta URA, Živko Taušanović. Onje istakao da bi još jedan pogrešan potez države i šteta pričinjena Žabljaku bila nenadoknadiva.

,,Odluka odlazeće Vlade da žičaru namijenjenu Ski-centru Savin kuk prebaci skijalištu u izgradnji u Mojkovcu mora se preispitati po hitnom postupku. U suprotnom, Žabljačani i Žabljačanke bi se, osim sa krizom izazvanom pandemijom virusa Kovid-19, mogli suočiti i sa krajem zimskog turizma, od kog mnogo njih živi i radi”, saopštio je Taušanović.

Kako je istakao, nova Vlada, čije je formiranje još uvijek u toku, mora preuzeti odgovornost i pokrenuti ovo pitanje, od kojeg zavisi dalji razvoj Žabljaka.

,,Nova vlast mora uvažiti mišljenje ugostitelja i turističkih radnika, kao i mještana Žabljaka koji, unazad već duže vrijeme, upozoravaju na katastrofalnu situaciju na Žabljaku. Svi žabljački hoteli su trenutno zatvoreni, skijalište Javorovača neće raditi, ski-staza na Štuocu je odavno pala u zaborav, a zaposleni u Turističkom centru Durmitor već mjesecima ne primaju platu'', kazao je Taušanović.

On se osvrnuo i na izvještaj UNESCO/IUCN misije iz 2020. godine, u kojem ta međunarodna organizacija odobrava rekonstrukciju postojećih žičara na lokalitetu Savin kuk, ali ne i proširenje njihovih kapaciteta u zaštićenoj zoni Nacionalnog parka.

,,Licemjerno je da je DPS Vlada baš u ovom slučaju odlučila da uvaži, doduše nepostojeće, preporuke UNESCA, a da se prethodno na iste nije obazirala u bezbroj primjera, recimo prilikom gradnji na Tari ili u Kotoru, kada je ta organizacija za zaštitu kulturnih dobara izričito kritikovala radove”, navodi Taušanović.

Napominje da je pandemija koronavirusa najviše uticala na turizam i da nova vlast mora pronaći rješenja za opštine čiji je razvoj najviše uslovljen razvojem te privredne grane.

,,Situacija se iz dana u dan pogoršava, a ukoliko se donese odluka da se gradovi zatvore, ili pak državna granica, onda su strahovi mještana Žabljaka kako će prezimiti zimu, opravdani. Zato se, po hitnom postupku, mora preispitati sporna odluka, kako bi se spasilo što se spasiti može”, ističe Taušanović.

Kako je još kazao, ulaganja za rekonstrukciju, odnosno zamjenu, postojeće žičare, kao i opremanje skijališta u skladu sa najvišim svjetskim standardima nisu velika.

,,Nova Vlada treba da angažuje stručnjake koji se razumiju u sferu zimskog turizma i koji bi ispitali teren i utvrdili lokacije pogodne za izgradnju skijaških staza. Sve se to može uraditi istovremeno vodeći računa o očuvanju nacionalnog parka Durmitor, samo ukoliko postoji politička volja”, zaključuje Taušanović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније