Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

03. 12. 2020. 17:52   >>  17:52

ZAHTJEV NVO

''Sudije Ustavnog suda da podnesu ostavke''

Povodom odluke Ustavnog suda kojom je taj sud ukinuo kao neustavnu svoju prethodnu odluku o izboru sudije Desanke Lopičić na funkciju "predsjedavajućeg sudije", nevladine organizacije Akcija za ljudska prava (HRA), Centar za građanske slobode (CEGAS), Evropska asocijacija za pravo i finansije (EALF), Institut alternativa (IA), Institut za vladavinu prava (IVP) i Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) smatraju da sudije Desanka Lopičić, Hamdija Šarkinović, Dragoljub Drašković i Mevlida Muratović, koji su u januaru izglasali neustavnu odluku i 10 mjeseci istrajavali na njoj, treba da podnesu ostavke i da više ne treba da obavljaju ni jednu javnu funkciju, saopštili su iz HRA.

Navode da je neprimjereno da oni nakon 10 mjeseci neustavnog djelovanja i dalje budu u mogućnosti da odlučuju je li nešto u skladu s Ustavom i zakonom ili ne.

''I dalje ostaje sumnja da je cilj izmišljanja funkcije “predsjedavajućeg sudije” zapravo bio da se baš sudija Desanka Lopičić, naklonjena vladajućoj političkoj partiji DPS, zadrži na toj funkciji u izbornoj godini, iako je i to što je prethodno obavljala funkciju predsjednice tog suda spriječavalo da se nađe na tom položaju'', poručuju u saopštenju.

Oni navode da je gospođa Lopičić izabrana za sudiju Ustavnog suda na predlog predsjednika države, Filipa Vujanovića, kandidata Demokratske partije socijalista.

''Ovakva ocjena se ogleda u činjenici da je većina od četvoro pomenutih sudija mjesecima onemogućavala da se izbor predsjednika suda i postavi na dnevni red, kao i da se Ustavni sud držao pasivno i nijemo posmatrao kako je odlazeća Vlada usvajala i sprovodila sporne i sa ustavnog aspekta problematične odluke koje su se odnosile na epidemiloške mjere u borbi protiv korona virusa i izborni proces, a koje su prouzrokovale diskriminaciju, povredu jednakosti i ograničavanje ljudskih prava i sloboda. Ustavni sud je u kontinuitetu opterećen političkim uticajem, i kao takav ne može proizvesti potrebni integritet te visoke institucije koja treba da stane na branik zaštite ljudskih prava i vladavine prava'', ocijenili su iz HRA.

Podsjetili su da je šest nevladinih organizacija još 5. februara uputile pismo sa detaljnom argumentacijom u kome su apelovali na sve sudije Ustavnog suda da spornu odluku o izboru predsjedavajućeg sudije odmah stave van snage, iz istih razloga zbog kojih je to na kraju učinjeno deset mjeseci kasnije.

Ustavni sud, kažu, na njihovo pismo nije odgovorio niti je do nedavno mijenjao stav, uprkos kritikama Evropske komisije u “non-paper”-u u junu i konačno u izvještaju o Crnoj Gori objavljenom 6. oktobra.

''Sumnja u nepristrasnost i nezavisnost Ustavnog suda ne može nikome da koristi, posebno ne državi čije pristupanje EU direktno zavisi od povjerenja u rad njenih institucija'', zaključuju u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније