Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

03. 12. 2020. 10:24 >> 10:44

MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE

U školski dvorištima postavljeni plastenici za eduaciju učenika

Ministarstvo poljoprivrede obezbijedilo je više plastenika koji su postavljeni u krugu škola u kojima je prošle godine počeo da se sprovodi Program voće, povrće, mlijeko i mliječni proizvodi za škole. Plastenici će, kako su kazali iz Ministarstva poljoprivrede, biti korišćeni u cilju edukacije učenika i podizanja nivoa znanja o proizvodnji hrane i važnosti zdrave ishrane od ranog djetinjstva, u skladu sa ciljevima Programa.

Iz tog vladinog resora podsjećaju da je sedam plastenika postavljeno nedavno na lokacijama šest osnovnih škola i jedne srednje stručne škole, i to u opštinama Šavnik, Kolašin, Ulcinj, Berane, Petnjica, Danilovgrad i GO Golubovci.

Plastenici su, kako su kazali, donacija Turske agencije TIKA, koja je izašla u susret i na ovaj način pomogla sprovođenje Programa.

"Sa ciljem stvaranja i promovisanja zdravih prehrambenih navika kod djece, realizacija Programa voće, povrće, mlijeko i mliječni proizvodi za škole započeta je u prošloj školskoj godini, u više škola na teritorijama opština Danilovgrad, Kolašin, Bijelo Polje i Berane. Besplatne, zdrave obroke, jednom sedmično dobijalo je više od 3.000 učenika, školskog uzrasta od od 1. do 5. razreda. Nažalost, pandemija COVID 19 poremetila je planove za ovu školsku godinu, u dijelu podjele obroka u školama, ali su nastavljene aktivnosti na stvaranju pretpostavki za bolju praktičnu edukaciju učenika, kada to epidemiološka situacija dozvoli", navodi se u saopštenju.

U cilju promocije Programa, kako dodaju, pripremljen je i video spot koji će biti emitovan kada se nastavi sa punom realizacijom programa.

"Instaliranje plastenika i izgradnja školskih bašta u krugu škola ima za cilj izvođenje edukativnog dijela Programa, a koji ima za cilj da djeca nauče kako se hrana proizvodi, da spoznaju put hrane od njive i farme do njihove trpeze i tako steknu i zdrave navike u ishrani, ali i radne navike, važne za nihovo odrastanje. Dio Programa čine i edukativne mjere koje podrazumijevaju i posjetu gazdinstvima, osmišljavanje školskih bašta, kuvarske radionice i slično", navodi se u saopštenju.

Podsjećaju da je agrobudžetom za 2020. godinu bio planiran nastavak sprovođenja Programa voće, povrće, mlijeko i mliječni proizvodi za škole za školsku 2020-2021 sa većim obuhvatom škola, odnosno opština.

U ministarstvu se nadaju da će realizacija programa biti nastavljena uspješno, čim okolnosti vezane za epidemiološku situaciju to dozvole.

"Cilj je da se kroz ovaj Program objedine napori i energija svih važnih institucija i subjekata, kao i roditelja, kako bi se Program uspješno sprovodio u što većem broju škola i da svi osnovci u Crnoj Gori budu dio ovih važnih aktivnosti. Zabrinjavajući trendovi gojaznosti kod djece, i u svijetu, ali i Crnoj Gori, opominju i treba da podstaknu da svi damo doprinos realizaciji ovog Programa, ali i drugih projekata koji će imati za cilj očuvanje zdravlja budućih pokoljenja", navodi se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније