Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

02. 12. 2020. 11:38 >> 11:43

UCG

Fakultet za sport istražuje trend gojaznosti

Fakultet za sport i fizičko vaspitanje, kroz antropometrijsko testiranje širom Crne Gore, istražuje trend gojaznosti kod djece i adolescenata, a u toku je testiranje u Univerzitetskom sportsko-kulturnom centru u Podgorici.

Iz Univerziteta Crne Gore (UCG) kazali su da će testiranje djece iz Podgorice, koje se vrši od deset do 17 sati, trajati do nedjelje.

Kako su naveli, za sada su prikupljeni podaci testiranih osnovaca i srednjoškolaca u Nikšiću, a preliminarni podaci biće blagovremeno objavljeni, kada svi planirani gradovi u Crnoj Gori budu obuhvaćeni i podaci budu obrađeni.

Iz UCG su podsjetili na globalno istraživanje, koje su 2017. godine objavili Svjetska zdravstvena organizacija i Imperijal Koledž iz Londona, u kojem se navodi da je broj djece i mladih uzrasta od pet do 19 godina koji imaju problem sa gojaznošću povećan desetostruko u posljednje četiri decenije.

“Ako se postojeći trend nastavi, do 2022. godine u svijetu biti više gojazne djece i mladih nego neuhranjenih”, kaže se u saopštenju.

Iz UCG su rekli da su u toj globalnoj studiji naučni doprinos dali i profesori Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje Duško Bjelica i Stevo Popović.

Kako su objasnili, antropometrijsko testiranje treba da utvrdi nutritivni status, odnosno nivo uhranjenosti i fizičke aktivnosti kod djece osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta.

“Preciznije, uzorak će obuhvatiti podatke dobijene kod osnovaca prvog, četvrtog, petog i šestog razreda, kao i srednjoškolaca prvog i drugog razreda”, navodi se u saopštenju.

Iz UCG su kazali da je prednost projekta što roditelji djece mogu da dobiju te podatke besplatno.

“Za mjerenje se koristi inovativna i savremena Tanita vaga za procjenu tjelesne kompozicije, koja daje precizne podatke kao što su tjelesna visina, težina, procenat potkožnog masnog tkiva, procenat visceralnih masti koje obavijaju unutrašnje organe, odnos mišićne i koštane mase”, dodaje se u saopštenju.

Iz UCG su naveli da se mjerenje sprovodi uz poštovanje svih mjera protiv širenja koronavirusa.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније