Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

01. 12. 2020. 12:10 >> 12:20

APEL SINDIKATA

Ministarstvo ćuti na vapaje prosvjetara

Prosvjetni radnici se nadaju da će buduća administracija resora za prosvjetu imati strategiju za razvoj prosvjete koja se zasniva isključivo na meritokratiji i decantrilazaciji sistema, saopšteno je iz podgoričkog Odbora Sindikata prosvjete CG i Udruženja nastavnika društvene grupe predmeta.

“Na kraju ere ministra Šehovića i njegove administracije , a na početku mandata novih ljudi u Ministarstvu prosvjete,odgovorni jedino svojim učenicima čije nam je vaspitanje i obrazovanje povjereno želimo još jednom da ukažemo na neke činjenice i nezavidan položaj u kome smo se našli zajedno sa svojim učenicima. Vrijeme iza nas je pokazalo da je prosvjetni radnik itekako spreman da preuzme odgovornost za vaspitno obrazovni proces u cjelini, a koja mu je do sada bila uskraćena”, navodi se u saopštenju Sindikata.

Poručuju i da im ministar Damir Šehović nije odgovorio na bezbroj dostavljenih dopisa, na vapaj da se njima i učenicima olakša provjera znanja, kako bi ih objektivno i blagovremeno ocijenili.

“Ovih dana, u ovako teškim zdravstvenim uslovima, prosvjetni radnici bili su prinuđeni da održavaju dodatne časove, samo i jedino sa jednim ciljem - da učenike ne bi ostavili neocinjene, jer se to nije moglo uraditi u vremenu kako je predvidio Školski kalendar. „Nije po zakonu“ je ministru često bio izgovor u rijetkim momentima kada nas je primao na formalne i nekorisne razgovore”, poručuju iz Sindikata.

Odlazeći ministar, kako dodaju, trebalo bi da zna da prosvjetni radnici danas rade protivno zakonu, „na divlje“, rade na osnovu šturih i nejasnih dopisa koji se prosljeđuju direktorima vaspitno-obrazovnih ustanova, a koji nemaju nikakvu pravnu snagu.

“Sve je to protivzakonito, gospodine ministre! I Školski kalendar je protivan zakonu”, stoji u saopštenju.

Podsjećaju da su najbliži saradnici ministra Damira Šehovića, generalni direktori Arijana Nikolić Vučinić i Veljko Tomić, kao i sekretar ministarstva Omer Mehmedović, na lični zahtjev razriješeni dužnosti.

“Nećemo ih pitati kako su nas, na kraju četvorogodišnjeg mandata mogli ostaviti da se sami borimo i snalazimo. Ali ćemo im reći: „Nijeste imali pravo da to uradite, da odustanete od ove teške borbe. Morali ste zajedno sa nama tražiti izlaz da bi se i učenicima i nama nastavnicima olakšalo i pomoglo”, stoji u saopštenju Sindikata prosvjete.

Nemaju, kažu od ministra ni povratnu informaciju o nadoknadi dodatnog rada.

“Formirao je komisiju bez koordinatora da ista, navodno, utvrdi koji je to dodatni rad i kako ga isplatiti prosvjetnim radnicima. Naravno, što se moglo drugo i očekivati, niti komisije, niti plaćenog dodatnog rada. To je bila prva prevara. „Pišite dopis da nam kažete što tražite.“, bila je druga prevara ministra Šehovića”, poručuju iz SPCG.

Kako ističu iz Ministarstva prosvjete im je saopšteno da je dopis proslijeđen Ministarstvu finansija kako bi Vlada odlučila imaju li pravo na plaćeni rad duži od punog radnog vremena.

“To je bila treća prevara. Da Vlada odluči imamo li pravo da nam se isplati ono što smo odradili i zaslužili. Nije ministar Šehović baš toliko naivan da ne zna da se rad duži od punog radnog vremena obračunava i isplaćuje u skladu sa Granskim kolektivnim ugovorom za oblast prosvjete. Bitno je bilo da se razvuče vrijeme, da sve neriješene probleme prosvjetnih radnika prenese na budućeg ministra”, poručuju iz Sindikata.

Navode i da im je posljednja, četvrta prevara stigla od šefice kabineta ministra Šehovića.

“Javila se da nas obraduje i da nam saopšti „da na taj dopis nije stavljena tačka“. Dala nam je veliku nadu. Žalosno i tužno. Mi prosvjetni radnici se iskreno nadamo da će buduća administracija resora za prosvjetu imati strategiju za razvoj prosvjete koja se zasniva isključivo na meritokratiji i decantrilazaciji sistema. Mi ćemo kao i do sada biti konstruktivni partneri”, zaključuje se u saopštenju.

 

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније