Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

01. 12. 2020. 12:07 >> 12:09

SIGURNA ŽENSKA KUĆA

Pomoć i podršku zatražilo 109 žena

Od početka septembra pa do danas, za pomoć i podršku putem online platformi, ukupno se javilo 109 žena, kazali su iz Sigurne ženske kuće. Odnosno, 30 žena se javilo za psihosocijalnu pomoć i podršku, 17 žena je učestvovalo u grupama samopomoći, 40 žena je kontaktiralo putem online platformi za neku vrstu pravne pomoći, dok je sveukupno 22 žena učestvovalo na online radionicama joge.

Kako bi žene sa iskustvom nasilja dobile neophodnu podršku i pomoć tim Sigurne ženske kuće uz podršku Ambasade SAD u Crnoj Gori u sklopu projekta “Za život bez nasilja uz pomoć online platformi” organizuje onlajn savjetovanje za žene sa iskustvom nasilja i pruža im psihosocijalnu, pravnu pomoć, kao i radionice joge i grupe samopomoći.

''Iako naša organizacija ima SOS liniju (069/013-321) koja je dostupna 24/7 putem koje nam se žene sa iskustvom nasilja svakodnevno javljaju kontakt licem u lice je neophodan za pružanje sveobuhvatne podrške ženama koje su imale iskustvo nekog vida nasilja'', navode u saopštenju.

Kažu da su žene sa iskustvom nasilja zbog mjera donošenih tokom pandemije bile onemogućene da dođu u njihovu kancelariju i samim tim nailazile na jednu barijeru koja je neke od njih vjerovatno obeshrabrila da napuste nasilnu zajednicu i obrate im se za pomoć.

''S tim u vezi pokazalo se kao neophodno omogućiti ženama sa iskustvom nasilja da dobiju našu punu pomoć i podršku sa distance, odnosno putem mehanizama video kontakta koji su dostupni putem online platformi'', kazali su iz SŽK.

Poručuju da se nakon kontakta putem telefona dogovaraju sa ženom koji način video kontakta joj je najlakši, odnosno da li će se čuti putem aplikacija Viber, Skype, Zoom ili Messenger.

''Ukoliko se neka žena ne snalazi najbolje sa ovim metodama komunikacije, damo joj precizna uputstva. Naše dosadašnje iskustvo pokazuje da se žene veoma lako snađu onda kada im precizno objasnimo i do sada nismo imali bilo kakvih tehničkih problema za ovaj vid pomoći. Iskustva žena koje su nam se javljale na ovaj način pokazuju da im je online savjetovanje bilo prijatno i da su nakon već početnog kontakta izgubile osjećaj da pričaju sa nama putem video poziva. Posebno im je bilo važno što su bile opuštenije i imale dodatni osjećaj privatnosti'', kažu u saopštenju.

Važno je , ističu, da žene koje se razmišljaju da ih pozovu znaju da je razgovor anoniman i da se odvija u posebnoj prostoriji za online savjetovanje, te da ne trebaju brinuti da će bilo ko saznati sadržaj razgovora.

''Ohrabrujemo sve žene i djevojke u Crnoj Gori da nam se obrate za pomoć i podršku koja im je sada dostupna i putem online platformi'', zaključuju u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније