Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

29. 11. 2020. 14:35   >>  14:35 4

OCJENA PEF

"Zakon o slobodi vjeroispovjesti istorijski korak CG"

Pentekostalna evangelistička asocijacija (PEF) je čestitala aktuelnoj Vladi Crne Gore na usvajanju i primjeni novog Zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica uz ocjenu da je uspostavljen optimalni okvir za uživanje vjerskih sloboda i prava.

PEF predstavlja mrežu 60 nacionalnih pentekostalnih evangelističkih denominacija širom Evrope, sa sjedištem u Briselu.

“Razumijemo da je usvajanje Zakona predstavljalo izazov, kao što je i svaka bitka za prevenciju diskriminacije i obezbjeđivanje jednakih prava za sve u modernoj i demokratskoj državi”, ocijenjeno je iz sjedišta PEF-a.

“Izražavamo posebno zadovoljstvo i zahvalnost Vladi Crne Gore i Ministarstvu za ljudska i manjinska prava na preduzimanju istorijskih koraka u ostvarivanju komunikacije sa Protestantskom i Evanđelističkom Crkvom po prvi put od njihovog postojanja u Crnoj Gori”, navedeno je u pismu PEF.

Kazali su da izuzetno cijene napore crnogorske Vlade usmjerene ka uspostavljanju jednakih prava za sve građane Crne Gore.

“I ohrabrujemo sve građanske političke strukture koje teže demokratskim standardima i vrijednostima EU da istraju u borbi za prevenciju svih oblika diskriminacije i da nastave promovisanje tolerancije i poštovanja prava svih društvenih strukrura, posebno onih u oblasti vjerskih prava i sloboda”, naveo je u pismu prečasni Pele Hornmark, predsjedavajući ove evropske vjerske asocijacije.

Iz Ministarstva su kazali da je aktuelna Vlada Crne Gore u kontinuitetu je pokazivala privrženost najboljoj evropskoj demokratskoj praksi uz odlučnost da obezbijedi jednakost svih vjerskih zajednica i uživanje prava i sloboda bez diskriminacije po bilo kojoj osnovi.

“Ministarstvo za ljudska i manjinska prava u proteklom periodu je osnažilo dijalog sa tzv. malim vjerskim zajednicama kako bi se podržalo i podstaklo njihovo društveno prihvatanje i ukupna normalizacija vjerskog pluralizma. Posebno je važno da se spriječe pojave i primjeri dalje politizacije, širenja predrasuda, mržnje i nasilja po vjerskom osnovu, čemu su pripadnici malih vjerskih zajednica posebno bili izloženi, čak i od pojedinih pravoslavnih sveštenika”, navodi se u saošternju Ministarstva.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније