Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

28. 11. 2020. 11:20   >>  11:20

CRVENI KRST

Od marta podijelili pakete za 50.000 porodica

Crveni krst Crne Gore (CKCG) od 15. marta distribuirao je preko 67 hiljada paketa higijene i hrane za više od 50 hiljada porodica, a kroz 145 godina postojanja te humanitarne organizacije pokazalo se da su građani humani, ali da je važno da humanitarni rad traje tokom cijele godine.

To je, u intrevjuu za PR Centar, povodom 29. novembra Dana Crvenog krsta Crne Gore i obilježavanja jubileja 145 godina od osnivanja te organizacije saopštila generalna sekretarka CKCG, Jelena Dubak.

Ona je rekla da CKCG 145 godina postojanja obilježava kao prvo nacionalno društvo Crvenog krsta na Balkanu, kao 22. u svijetu, navodeći da je to tradicija kojom se ponose.

„Ponosni smo na naše volontere koji su se svih 145 godina vodili sa istih sedam principa, ponosni smo na naše zaposlene. Ponosni smo na naše građane, koji su tokom cijelog našeg postojanja kroz istoriju bili glavna podrška organizaciji Crvenog krsta, jer organizacija Crvenog krsta je najsnažnija onda kad ima najviše volontera i onda kad joj građani vjeruju i kad su spremni da u svakom trenutku pomognu“, istakla je Dubak.

Prema njenim riječima, CKCG je u poslednjoj deceniji postao jedno moderno nacionalno društvo, a iako su najprepoznatljiviji po distribuciji humanitarne pomoći, sprovode i niz drugih aktivnosti.

„Teško je obezbijediti sredstva za sve te aktivnosti. Ono što je značajna podrška jeste da mi pripadamo porodici - Međunarodnoj federaciji društava Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca, najvećoj volonterskoj mreži na svijetu i dio smo Pokreta koji sada broji preko 190 nacionalnih društava Crvenog krsta ili Crvenog polumjeseca u svijetu. Takođe, bez podrške zemlje u kojoj se nalazimo, institucija sistema, građana i volontera ne bismo bili u mogućnosti da sprovodemo sve aktivnosti“, navela je Dubak.

Ukazala je da postoji puno izazova, posebno u manjim sredinama, navodeći da se opštinske organizacije CKCG suočavaju sa nedostatkom finansijskih sredstava.

„Tako imamo opštinske organizacije koje potpuno funkcionišu na volonterskoj osnovi, gdje ne postoji nijedno profesionalno angažovano lice, već je i sam sekretar volonter. Ukoliko nemate podršku opštine u kojoj radite i u kojoj realizujete aktivnosti za svoje građane, onda je vrlo teško. Međutim, mi smo sav ovaj niz godina radili na osnaživanju naših organizacija da imaju kapacitete da apliciraju sa različitim projektima, da na kvalitetan i transparentan način realizuju aktivnosti za svoje građane i sa svojim građanima. Mislim da se to do sad pokazao kao dobar princip“, kazala je Dubak.

Ona je rekla da se pokazalo da je, u periodu epidemije koronavirusa, jedna od glavnih aktivnosti Crvenog krsta distribucija humanitarne pomoći i pružanje psiho-socijalne podrške.

„Kada biste pretočili jedan radni dan volontera, cijenu invalidskih kolica koja damo svakom građaninu u Crnoj Gori kojima su potrebna, dostavu humanitarne pomoći, promociju humanitarnih vrijednosti, širenje znanja o organizaciji Crvenog krsta, međunarodno humanitarno pravo, obuku za četiri do pet hiljada ljudi na nivou godine za pružanje prve pomoći, u novac vidjeli bismo koliko je i finansijska uloga koju mi pružamo zajednici značajna“, navela je Dubak.

Sa druge strane, kako je ocijenila, veoma bitna karika je i razvoj humanih vrijednosti u današnjem društvu.

„Pokazalo se kroz svih ovih 145 godina da narod u Crnoj Gori jeste human. Ono što moramo da poboljšamo je da nismo samo humani onda kada se nešto strašno dešava u zemlji ili regionu, već da to trajanje humanitarnog rada bude tokom cijele godine. Da svi pomognemo sa ono naše malo, jer to što se ljudima nekad čini da je malo, svačije malo, nekome znači mnogo“, istakla je Dubak.

CKCG godišnje, kako je kazala, oko tri hiljade porodica obezbijedi sa hranom, higijenom, polovnom garderobom i slično.

„Samo od 15. marta ove godine mi smo distribuirali preko 67 hiljada paketa higijene i hrane za preko 50 hiljada porodica. Što dovoljno govori koliko je ova godina izazovna za sve nas. Imali smo podršku Međunarodne federacije, brojnih drugih međunarodnih, i lokalnih partnera, ali i zahvaljujući volonterima koji su u trenutku pandemije, kada postoji rizik, ni u jednom trenutku nisu rekli da ne mogu biti dostupni organizaciji Crvenog krsta. Ne smijemo zaboraviti ni nekoliko stotina poziva za pružanjem psiho-socijalne podrške koje smo imali dnevno, što takođe govori koliko je mentalno zdravlje važno“, rekla je Dubak.

Govoreći o načinu na koji će obilježiti jubilej, Dubak je kazala da su planirali da ovu cijelu godinu posvete starijima, ali da ih je epidemija koronavirusa u tome poremetila.

„Ovu godinu ćemo obilježiti 145 godina postojanja kao značajan jubiljej radno. Naše opštinske organizacije će realizovati niz aktivnosti. Između ostalog, svim bebama rođenim u sedmici Crvenog krsta – od 29. novembra do 6. decembra obezbijedićemo paket“, navela je Dubak.

Kad su u pitanju planovi za naredni periodu, Dubak je kazala da s obzirom da pripadaju većem međunarodnom pokretu, puno uče od njih i dosta stvari prvi implementiraju.

„Planiramo u narednom periodu u većoj mjeri da primjenjujemo koncept socijalnog preduzetništva, to je nešto što je vrlo aktuelno i što organizacija Crvenog krsta želi realizovati. Želimo da vidimo na koji način sami možemo da obezbjeđujemo jedan dio sredstava za različite naše grupe. To je nešto što ćemo dodatno razvijati u našoj organizaciji Crvenog krsta“, kazala je Dubak.

Ona je poručila da će u CKCG nastaviti sve aktivnosti koje su do sad obavljali, koje će definisati i planirati u skladu sa potrebom građana.

Dubak se zahvalila svim prethodnicima koji su bili u organizaciji Crvenog krsta, sekretarima, predsjednicima, volonterima, onima koji su im pomogali i onima koji im danas pomažu, privatnom sektoru u Crnoj Gori, kao i građanima.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније