Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Dan ]

28. 11. 2020. 08:31   >>  08:32 2

CEDEM ISTRAŽIVANJE

Najviše diskriminacije u oblasti zapošljavanja

Građani smatraju da je najveći stepen diskriminacije u oblasti zapošljavanja, a najmanji u zdravstvu, pokazalo je novo istraživanje o obrascima i stepenu diskriminacije u Crnoj Gori u 2020. godini, koje je sproveo Centar za demokratiju i ljudska prava CEDEM

Kako se navodi u zaključcima istraživanja, 50,1 odsto ispitanika kazalo je da je najveći stepen diskriminacijeu oblasti zapošljavanja, 25,3 odsto misli da je to slučaj u javnim službama, 23,3 odsto u kulturi, 17,4 odsto u obrazovanju i 17,1 odsto u zdravstvu.

Prema riječima glavnog metodloga CEDEM-a Miloša Bešića, od 2010. godine diskriminacija je najviše smanjena u oblasti obrazovanja. Bešić je kazao da građani najviše diskriminacije vide prema Romima i Egipćanima (36,2 odsto), potom prema osobama sa invaliditetom (31,9 odsto), a zatim slijedi diskriminacija po godinama starosti (31,1 odsto).

“Istraživanje je pokazalo da ispitanici procjenjuju da je stepen diskriminacije po političkom uvjerenju 29,7 odsto, vjeroispovijesti 26,1 i nacionalnosti 26 odsto”, rekao je Bešić, prenosi Dan.

On je naveo da 38,6 ispitanika ima negativan stav prema LGBTQ osobama, 31,7 odsto neutralan, 24,4 odsto ispitanika nema stav, dok pozitivan stav ima samo 5,3 odsto ispitanika.

“Ispitanici, njih 61 odsto nije saglasno da bi LGBTQ osobe koje su u braku morale imati pravo da usvajaju djecu, dok 52,8 odsto nije saglasno da bi LGBTQ osobe morale imati pravo na istopolne brakove. Svaki peti građanin je saglasan sa stavom da LGBTIQ osobe nisu ništa bolje od kriminalaca i da ih treba najstrože kažnjavati”, naveo je Bešić.

Građani smatraju da najveći doprinos u borbi protiv diskriminacije daju institucije ombdusmana (41,7 odsto), mediji (38,2), Ministarstvo za ljudska i manjinska prava (36,6), dok je na posljednjem mjestu Skupština (26,3).

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније