Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ TVCG ]

26. 11. 2020. 16:17 >> 16:21

KOLAŠINSKE REČINE

Za izgradnju MHE Skrbuša 66 vlasnika imanja

Za izgradnju hidroelektrane (MHE) "Skrbuša" izjasnilo se 66 vlasnika imanja u kolašinskom selu Rečine, piše u saopštenju grupe mještana tog sela.

Oni objašnjavaju da su 20. novembra godine samoinicijativno “skupili” kako bi provjerili mišljenje vlasnika imanja u Rečinama o izgradnji MHE i o donaciji investitora koja je kako tvrde u saopštenju od lokalnog interesa.

U saopštenju grupe mještana se između ostalog objašnjavaju način glasanja:

“Zbog novonastale situacije sa pandemijom korona virusa odlučili smo da to bude telefonskim pozivom sa uključenim zvučnikom obavezno, kako bi svi pristni čuli izjašnjavanje.”

Oni objašnjavaju da se tom prilikom 66 vlasnika imanja dalo saglasnost i izjasnilo se da su za izgradnu MHE Skrbuša i da je donacija koju je investitor dostavio u pisanoj formi prihvatljiva. Kažu i da je svih 66 vlasnika imanja upoznato sa ponudom investitora.

“Veći dio vlasnika gravitira vodotocima Rečinske rijeke. Napominjemo da Izlazačka rijeka nije obuhvaćena ovi projektom tako da će ona nastaviti nda teče svojim tokom i ulivaće se u Taru“, navodi se. 

Oglasili su se i predstavnici mještana Rečina koji su protiv izgradnje MHE Skrbuša Vasilije Ivanović, Zoran Medenica i Predrag Šćepanović.

“Mi mještani sela Rečine odbacujemo kao neistinito i falsifikovani izjasnjavnje te grupe građana, jer je "izjašnjavanje" obavljeno bez prisustva velikog dijela mještana, a o čemu posjedujemo dokaze. U tom saopštenju je iznijeto puno neistina, od kojih je jedna da je većina građana za izgradnju MHE , saopštenje je napravljeno van svih pravnih i ljudskih normi i da saopštenje nema ni pečat mjesne zajednice, nije prihvatljivo da u dvadeset prvom vijeku telefonskim glasanjem neko pokusava da falsifikuje glasove mjesne zajednice o zajedničkom dobru, u isto je saopštena klasična neistina da se Izlazačka rijeka uliva u Taru, a u prilog tome vam šaljemo snimak upotrebne dozvolu koju je dobio koncesionar, treba i napomenuti da je sadašnji spisak napravila ista grupa ljudi, koja je napravila prvi falsifikovani spisak, i da ljudima koje su zvali nisu ni predočili činjenično stanje”, navodi se u saopštenju.

Dodaju da niko od ljudi iz sela nije obaviješten o glasanju i skupu i traže da se organizuje ravnopravna i javna rasprava kad za to budu stvoreni uslovi prema preporukama NKT – a.

Rečinjani koji su za izgradnju MHE kažu da razumiju i one koji su protiv izgradnje.

“Poštujući stav vlasnika imanja koji se protive gradnji MHE i vlasnika koji su uzdržani to jeste nemaju stav o vom pitanju pozivamo državne institucije da se uključe u rješavanje ove situacije i da postupe po zanonima države Crne Gore.”

Oni koji ne žele izgradnju MHE Skrbuša kažu da će stražariti i obilaziti gradilište sve dok ne bude donesena konačna odluka o izgradnji tog objakta.

Dragana Šćepanović, TVCG

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније