Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

26. 11. 2020. 13:30 >> 13:31
1

VLAHOVIĆ

Sprovesti program "Uhvati, steriliši i pusti"

Imajući u vidu činjenicu da je populacija pasa lutalica u Crnoj Gori u konstantnom porastu, nevladina organizacija “Prijatelji životinja”, Podgorica je prethodnih godina nadležnim državnim i opštinskim institucijama predložila sprovođenje programa "Uhvati, steriliši i pusti".

Navode da su se u svijetu ti programi pokazao kao najbolji i najhumaniji način za rješavanje problema pasa lutalica.

“S obzirom na činjenicu da u Crnoj Gori trenutno gotovo da ne postoje uslovi za sprovođenje pomenutog programa, potrebno je da sve opštine izgrade skloništa za napuštene životinje sa pratećom infrastrukturom, što je propisano Zakonom o dobrobiti i zaštiti životinja, gdje je jasno precizirano da do 2011. godine sve opštine moraju imati skloništa koja ispunjavaju zakonom propisane uslove. Zašto to nije ispoštovano i zašto niko ni do dana današnjeg nije snosio odgovornost, ostaje nam samo da nagađamo”, poručio je direktor NVO Prijatelji životinja Dragoje Vlahović.

Navodi da će NVO Prijatelji životinja u narednom periodu, odmah nakon formiranja nove Vlade zauzeti da se zakonske odredbe ispoštuju u najkraćem roku, kako bi se što prije krenulo sa sprovođenjem programa "Uhvati, steriliši i pusti".

“Prema našim proračunima, za tri do pet godina imali bismo riješen problem pasa lutalica, što bi između ostalog rasteretilo opštinske budžete, jer mnoge opštine izdvajaju ogromna sredstva, plaćajući građanima odštete za ujede pasa lutalica”, poručio je Vlahović.

Kaže da bi to bio pokazatelj da Crna Gora zaista želi da slijedi primjere Evropske unije što bi bio još jedan korak bliže ka ulasku u evropsku porodicu, koja i te kako obraća pažnju na oblast dobrobiti i zaštite životinja.

“Takođe, sigurni smo da bi nam i oni stručno i finansijski pomogli u sprovođenju pomenutog programa”, zaključio je Vlahović.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније