Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

25. 11. 2020. 10:33   >>  10:34

PARTIJE

Pooštriti sankcije za nasilje nad ženama

Međunarodni je dan borbe protiv nasilja nad ženama, a tim povodom političke partije su pozvale na pooštravanje sakcija i bolju zaštitu žena.

SNP: Novčano kažnjavanje da ne bude dominantno

Socijalistička narodna partija smatra da država mora pokazati apsolutnu odlučnost da unaprijedi sistem odgovora na nasilje nad ženama, a to će se, kako su saopštili, postići kroz unapređenje zakona i pooštravanje sankcija. Ističu da novčano kažnjavanje nasilnika ne treba da bude dominantan oblik sankcija za to krivično djelo.

Danas se u svijetu obilježava 25. novembar, Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

Iz SNP-a su podsjetili da statistika pokazuje da je svaka druga žena u Crnoj Gori nekada u svom životu bila žrtva nasilja.

“ O nasilju nad ženama i u porodici danas se u našoj državi govori otvorenije i slobodnije, prijave nasilja su češće, ali pravna regulativa i kaznena politika i dalje kaskaju za onom u svijetu”, smatraju u toj partiji.

Posebno je za njih zabrinjavajuće to što i dalje veliki broj slučajeva nasilja ostaje neprijavljen jer se žrtve plaše nasilnika i nemaju povjerenje u institucije koje treba da ih zaštite.

“U tom smislu, široko prihvaćeno shvatanje da je nasilje nad ženama, naročito ono u porodici, privatno pitanje, mora biti eliminisano”, navodi se u saopštenju.

Nasilje je posebno došlo do izražaja u ovoj godini, kada je nastupila pandemija korona virusa i kada su, zbog obaveznih mjera izolacije i zaključavanja, nasilnik i žrtva prinuđeni da mnogo više vremena provode zajedno.

“Statistika pokazuje da je u martu i aprilu ove godine prijavljeno čak 30 odsto više slučajeva nasilja nad ženama nego u istom periodu prošle godine”, podsjećaju iz SNP-a.

Iako je ratifikovala Istanbulsku konvenciju o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici, Crna Gora je, kako su naveli, i dalje zemlja u kojoj se za prebijanje žene propisuje novčana kazna od 150 eura.

“Ovakva zakonska rješenja ne doprinose tome da nasilnici prestanu sa nasiljem, već naprotiv, daju im podstrek da nastave sa istim ponašanjem.U tom cilju, potrebno je spriječiti da novčano kažnjavanje učinilaca nasilja postane dominantno, jer se na taj način dodatno ugrožavaju žene i djeca koji zavise od nasilnika, te šalje poruka da onaj ko ima novac može činiti nasilje za koje neće biti ozbiljno sankcionisan”, navodi se u saopštenju.

Iz SNP-a poručuju da aročito u vrijeme pandemije korona virusa moramo učiniti sve da se smanji nasilje nad ženama i da osiguramo okruženje u kojem će se one osjećati bezbjedno i zaštićeno.

“Vrijeme je da naše društvo, koje je dugo okretalo glavu od ovog problema, krene u njegovo konačno rješavanje”, poručili su iz te partije.

FŽ SDP Tivat: Podržimo žene žrtve i obojimo svijet u narančasto

Forum žena SDP Tivat pozvao je javnost na obilježavanje 25. novembra, Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.

Kako navode u saopštenju, Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježava se u cijelom svijetu i na taj način se želi podići svijest i natjerati javnost da shvati da ovaj problem predstavlja potpuno neprihvatljivo društveno ponašanje.

"Razni su oblici nasilja nad ženama, fizičko, psihičko, seksualno, ekonomsko, ali u svakom slučaju, svaka treća žena u svijetu trpi neki oblik nasilja i to od nekoga bližnjeg, najčešće partnera. Neprijatan je i sam osjećaj verbalnog uznemiravanja na ulici ili na društvenim mrežama, a ne kada to pređe u nasilje. Odnos kroz istoriju, gdje je opšte prihvaćeno da su žene slabije fizički, psihički i ekonomski dovodi do toga da se značajan broj slučajeva nasilja nikad ne prijavi institucijama. Žene najčešće ne prijavljuju nasilje iz raznih razloga, počev od straha, nepovjerenja u institucije, vjerovanja da nasilje u porodici nije krivično djelo, pa do mišljenja da je to privatna stvar", poručuju FŽ SDP Tivat.

Demos: Neumorno raditi na prevenciji nasilja

Iz Foruma žena Demos-a smatraju nedopustivim da u vremenu velikog civilizacijskog napretka i dalje imamo poražavajuće statistike - svaka peta žena je iskusila fizičko ili seksualno nasilje.

“Imperativ društva je da se stalno i neumorno radi na prevenciji nasilja. Neophodno je više edukacija za zaposlene u javnim sektorima, ali i građane, nerijetko svjedoke nasilja, kako bi odgovor društva bio jači i efikasniji i kako bi u nekoj, nadamo se  bliskoj budućnosti rodno zasnovanom nasilju stali na put”, navodi se u saopštenju Foruma žena DEMOS-a.  

Kao zemlja sa malim brojem stanovnika moramo se boriti za pravo na dostojanstven život svih pojedinaca.

“Veliki je broj izgubljenih života od posljedica rodno zasnovanog nasilja (ubistvo, samoubistvo, narušeno zdravlje zbog kontinuiranog maltretiranja). Forum žena DEMOS-a se pridružuje svim akcijama kojima je cilj iskorenjivanje rodno zasnovanog nasilja”, zaključuje se u saopštenju.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније