Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

24. 11. 2020. 18:10   >>  18:15 5

ODT

"UP tvrdi da nema saznanja o Patriotskom skupu"

Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici je za Patriotski skup održan 6. septembra u glavnom gradu samoinicijatvno formiralo krivični predmet i podnijelo pisani zahtjev policiji, kao organu otkrivanja, da identifikuje organizatore skupa. Od policije je obaviješteno da ne posjeduje "zvanične podatke koji se odnose na organizatora neprijavljenog javnog okupljanja", ali "ni operativna saznanja u odnosu na identitet lica koje je organizator neprijavljenog javnog okupljanja". Policija je dala procjenu da je tom skupu prisustvovalo oko 50.000 građana, što najbolje govori o tome koliko su tačne tvrdnje da Tužilaštvo obesmišljava njen rad, navodi se u saopštenju ODT-a.

ODT je reagovalo na saopštenje Uprave policije da je njihova osnovna nadležnost da štite građane Crne Gore.

Kako navode, Centar bezbjednosti Podgorica Uprave policije podnijelo je krivične prijave do 30. avgusta Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici protiv 523 maloljetnih i punoljetnih lica, od kojih je odbačeno prijava protiv 106 lica, dok je u odnosu na sva ostala preduzeto krivično gonjenje.

"Za pojasniti je i da je, nakon podnošenja, za svaku prijavu sproveden postupak izviđaja, te da su odbačene krivične prijave čiji navodi nijesu potvrđeni prikupljenim dokazima sa dovoljnim stepenom sumnje za podnošenje optužbe, a opštepoznato je da samo podnošenje krivične prijave ne znači i izvjesnost krivice prijavljenog lica za krivično djelo. U pojedinim predmetima, policija je, kao podnosilac, Višem državnom tužilaštvu u Podgorici, podnosila pritužbe protiv rješenja o odbacivanju prijave, ali nijedna pritužba nije utvrđena osnovanom, već je svako rješenje ocijenjeno kao pravilno i zakonito", navode u saopštenju.
 
Posebno ističu da od 30. avgusta do 11. novembra, Centar bezbjednosti Podgorica i Odjeljenje bezbjednosti Danilovgrad Uprave policije nijesu ovom tužilaštvu podnosili krivične prijave za krivično djelo nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti, povodom javnih skupova održanih suprotno mjerama Ministarstva zdravlja i Nacionalnog koordinacionog tijela, već je sve krivične predmete Tužilaštvo formiralo po službenoj dužnosti, djelujući na osnovu sopstvenih saznanja i javnog izvještavanja medija.
 
"Tako je, recimo, za javni skup održan 6. septembra 2020. godine, u Podgorici, Tužilaštvo  samoinicijatvno formiralo krivični predmet i podnijelo pisani zahtjev policiji, kao organu otkrivanja, da identifikuje organizatore skupa, a od policije je pisano obaviješteno da ne posjeduje 'zvanične podatke koji se odnose na organizatora neprijavljenog javnog okupljanja', ali 'ni operativna saznanja u odnosu na identitet lica koje je organizator neprijavljenog javnog okupljanja', iako je policija javno dala procjenu da je tom skupu prisustvovalo oko 50.000 građana, što najbolje govori o tome koliko su tačne tvrdnje da Tužilaštvo obesmišljava njen rad", ističu u saopštenju.
 
Navode da je u vezi događaja u Kliničkom centru Crne Gore, od 30. oktobra, tužilaštvo javno dalo razloge odluke da nema osnova sumnje da je svešteno lice učinilo krivično djelo nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti.

"Dok je u vezi javnih skupova od 1. i 8. novembra 2020. godine, povodom sahrane Mitropolita Amfilohija i liturgije nakon nje, takođe samoinicijativno, formiralo krivične predmete u kojima je u toku izviđaj", dodaju u saopštenju.
 
Ističu da je ODT u Podgorici, u usmenoj komunikaciji sa policijom, "obzirom da su se pojedini javni skupovi najavljivani nekoliko dana prije održavanja, insistiralo da policija preventivno djeluje i onemogući kršenje mjera Ministarstva zdravlja, ali su i pored toga skupovi održavani, uz nepoštovanje mjera".
 
"Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici vrši poslove gonjenja učinilaca krivičnih djela za koja se goni po službenoj dužnosti i postupa i uvijek će postupati u skladu sa svojim ustavnim i zakonskim ovlašćenjima, samoinicijativno i na osnovu podnijete krivične prijave, za svaki događaj za koji postoji sumnja da sadrži obilježja krivičnog ili drugog kažnjivog djela", zaključili su u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније