Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

24. 11. 2020. 14:08   >>  14:09 1

OANA POPA

Svi da doprinesu ravnopravnosti i pravdi za žene

Obezbijediti punu sigurnost, ravnopravnost i pravdu za žene predstavljalo bi ubjedljivo svjedočanstvo istinske posvećenosti crnogorskog društva evropskim vrijednostima, smatra ambasadorka Delegacije EU u Crnoj Gori Oana Kristina Popa. Pozvala je sve sve relevantne institucije, političke i društvene aktere da daju svoj doprinos u suzbijanju ove “pandemije iz sjenke”.

Ona napominje da je nasilje nad ženama, pandemija iz sijenke koja je dodatno pogoršana usljed krize izazvane korona virusom.

“U društvima koja tolerišu nasilje, ne kažnjavaju počinioce i okrivljuju  žrtve, žene se rjeđe odlučuju da o tome govore. Da bismo prekinuli ovu kulturu ćutanja I okrivljivanja žrtvi, potreban nam je snažniji odgovor vlada, policije i pravosuđa”, istakla je ambasadorka.

Endemska priroda rodno zasnovanog nasilja prema ženama i djevojčicama ukorijenjena je u strukturnoj rodnoj neravnopravnosti i diskriminaciji. Svi oblici nasilja nad ženama i djevojčicama su međusobno povezani i imaju zajedničke izvorne uzroke.

“Nažalost, Crna Gora nije ni u kom slučaju imuna na ovu globalnu pošast. Rodno zasnovano nasilje predstavlja najzastupljaniji vid povrede ljudskih prava u Crnoj Gori, a od izbijanja pandemije korona virusa svjedočili smo porastu broja prijavljenih slučajeva porodičnog nasilja od 27%. Žrtvama porodičnog nasilja je potrebna naša podrška, danas više nego ikada”, istakla je Popa.

Za Crnu Goru, obezbijediti punu sigurnost, ravnopravnost i pravdu za žene, smatra ona, predstavljalo bi ubjedljivo svjedočanstvo istinske posvećenosti društva evropskim vrijednostima.  

“Zato, ohrabrujem sve relevantne institucije, političke I društvene aktere u Crnoj Gori da učine ono što je do njih da omoguće ženama u ovoj zemlji da vode bezbjednije, zdravije i prosperitetnije živote, uz jednake mogućnosti za političko učešće i liderstvo. Evropska unije će biti tu da pomogne i da predvodi sopstvenim primjerom”, kazala je Popa.

Evropska unija, kako objašnjava ambasadorka, pokreće ambiciozan plan za promociju rodne ravnopravnosti I osnaživanja žena širom svijeta, kroz inicijativu nazvanu Akcioni plan za rodnu ravnopravnost III.

“Ovaj plan će dovesti do našeg većeg angažmana i podrške za širok spektar aktivnosti usmjerenih na sprečavanje rodno zasnovanog nasilja I stvaranje jednakih društvenih, ekonomskih i političkih mogućnosti za djevojčice i žene širom svijeta. Moj tim i ja smo snažno posvećeni da budemo dio globalne misije EU za rodnoravnopravan svijet i nećemo štedjeti truda da pomognemo ženama i djevojčicama u Crnoj Gori”, kazala je ona. .

Delegacija EU će tri dana biti osvijetljena narandžastim svijetlom, počevši od 25. novembra, u znak solidarnosti sa žrtvama porodičnog nasilja.

“Pozvali i smonacionalne institucije da nam se pridruže u ovoj inicijativi. Potrebno je da radimo zajedno da bismo spriječili bilo kakvo nazadovanje, usljed pandemije korona virusa, kako u pogledu teško stečenog napretka u afirmaciji rodne ravnopravnosi, tako i u oblasti osnaživanja žena. Potreban nam je narandžasti talas, ne samo 25. novembra, već svakoga dana”, zaključila je Popa.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније