Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

24. 11. 2020. 13:14 >> 13:14

VDT

Nadležnosti svih državnih organa definisane zakonom

Nadležnosti svih državnih organa definisane su zakonom, navode iz kabineta Vrhovnog državnog tužioca. Napominju da je Zakonom o javnim okupljanjima i javnim priredbama jasno definisano da je organizator dužan da pisanu prijavu za održavanje javnog okupljanja podnese policiji a da su policijski službenici ti koji su ovlašćeni da prekinu javna okupljanja čije održavanje nije prijavljeno ili nije dozvoljeno. S druge strane, dodaju, kao osnovno pravo i dužnost državnog tužioca jeste, gonjenje učinilaca krivičnih djela.

Iz kabineta VDT-a su reagovali na navode Uprave policije da su državna tužilaštva potpuno obesmisla rad Uprave policije.

"Napominjeno da su državna tužilaštva odbacila značajan broj krivičnih prijava, čak i one u kojima su oni kao organ nadležna za postupanje aktivno učestvovali i policijskim službenicima izdavali naloge za podnošenja krivičnih prijava, davali naloge za lišenja slobode i donosili rješenja za zadržavanje osumnjičenih lica a iste te prijave kasnije odbacivali. Oni su na ovaj način potpuno obesmisli rad Uprave policije. Uprave policije je o svim javnim okupljanjima obavještavala nadležna državna tužilaštva. U odnosu na određeni broj javnih okupljanja državno tužilšatvo je odbacilo krivične prijave Uprave policije dok je za pojedine prijave izviđaj u toku", navodi se u jučerašnjem reagovanju UP na tvrdnje Akcije za ljudska prava .

Iz Državnog tužilaštva su kazali da ih ni malo ne raduje činjenica da zakonom propisane nadležnosti državnih organa treba da objašnjavaju ne samo građanima i drugim organizacijama, već, kako su kazali, upravo i državnim organima koji su, kako dodaju, dužni da te propise u praksi sprovode.

"Radi informisanja javnosti, ali i zbog potrebe podsjećanja državnih institucija, napominjemo da je Zakonom o javnim okupljanjima i javnim priredbama jasno definisano da je organizator dužan da pisanu prijavu za održavanje javnog okupljanja podnese policiji, najkasnije pet dana prije njegovog održavanja, a da su policijski službenici ti koji su ovlašćeni da prekinu javna okupljanja čije održavanje nije prijavljeno ili nije dozvoljeno", navodi se u saopštenju VDT-a.

Ističu da je istim zakonom precizirano, "da su policijski službenici ovlašćeni da prekinu javna okupljanja ako postoji ugrožavanje zdravlja, prava drugih lica ili ako nastupi opasnost po život i zdravlje učesnika javnog okupljanja ili drugih lica".

Sve su to, kako navode, zakonom definisane nadležnosti policijskih službenika.

S druge strane, dodaju, kao osnovno pravo i dužnost državnog tužioca, definisano zakonom, jeste gonjenje učinilaca krivičnih djela.

"Državni tužilac odgovoran je za rad u predmetu u kom postupa i nezavistan u svom radu i donošenju odluke. Pored navedenog, ukazujemo da je zakonom definisana stvarna i mjesna nadležnost državnih tužilaštava", dodaju iz VDT-a.

Napominju da podnosioci krivičnih prijava, ukoliko nijesu zadovoljni odlukom kojom se određena krivična prijava odbacuje, mogu da podnesu pritužbu neposredno višem državnom tužilaštvu, kojom se zahtijeva preispitivanje rješenja o odbacivanju krivične prijave.

"Ne želimo da vjerujemo da su sve učestaliji pokušaji prebacivanja odgovornosti na adresu Državnog tužilaštva odraz želje za pozicioniranjem u aktuelnoj društvenopolitičkoj situaciji. Za Državno tužilaštvo, kao što bi trebalo da bude i za sve državne institucije, jedina mjera postupanja jesu Ustav i zakonski propisi. Tako je bilo, tako će i biti, u svakom društvenopolitičkom ambijentu", zaključuje se u saopštenju VDT-a.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније