Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

24. 11. 2020. 13:04 >> 13:04
2

PETICIJA GRAĐANA

"Odluka o spajanju resora degradira sve uloženo decenijama"

Peticiju protiv spajanja resora nauke, prosvjete, kulture i sporta, koja se odnosi i na kandidatkinju za ministarku Vesnu Bratić, do danas je potpisalo je preko četiri hiljade građana i građanki.

Peticija je pokrenuta 5.novembra jer, kako je obrazloženo, jedno ministarstvo ne može da opsluži sve potrebe koje imaju građani i sve obaveze koje ima naučna zajednica, prosvjetni radnici, stvaraoci svih umjetničkih profila i institucijama i van njih.

"Naša su uvjerenja i nacionalne pripadnosti naša privatna stvar, a naše su profesije, stručna znanja, uticaj na kvalitet života u Crnoj Gori, javni, dostupni na uvid i velikog broja potpisnika ove peticije, mjerljivi i van granica Crne Gore", navodi glumica Varja Đukić, koja je pokrenula peticiju.

Ona je navela da od Krivokapića traže da povuče odluku o spajanju ministarstava, "jer nam u vremenu velike zdravstvene i ekonomske krize koja traje i predstoji, ne uliva povjerenje".

"Naprotiv, degradira sve uloženo decenijama u oblasti rada koje, svaka posebno, traže i posebnu brigu i odgovornost Vlade koju Vi predlažete i koja treba da izvšava i zastupa naše interese u bilo kojem predstojećem roku. Bez sumnje u mogućnost Vaše pravomjerne reakcije i promjene odluke o namjeri, insistiramo na izmjeni prijedloga Vlade koji se odnosi na spajanje resora nauke, obrazovanja, kulture i sporta, takođe prijedloga osobe koju predlažete za ministarku nauke, obrazovanja, kulture i sporta", navodi Đukić.

Ona je istakla da do sada nije izložen javno niti jedan relevantan argument koji može obrazložiti te namjere i umiriti građane u složenim egzistencijalnim prilikama i ugroženosti po zdravlje i život.

"U očekivanju smo otvorenosti i odgovornosti, Vas kao Mandatara, za uvažavanje i za izmjenu odluke na osnovu javno iskazane sumnje ogromnog broja djelatnika i građana, a nažalost, nedovoljno iz institucija koje se tretiraju uglavnom kao partijske sinekure što opterećuje javni dijalog. Političke intervencije dovodi u pitanje stručni korpus djelatnika u resorima koje se bez argumenata plana i spajaju. Neovisno od potreba za racionalizacijom, taj proces treba uvažiti kao ozbiljan i dugoročan i jednako po intenzitetu u koliziji sa hitnim i javnim interesom kako održati ljudske resurse koji zastupaju osnovne strukovne i profesionalne vrijednosti", saopštila je Đukić.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније