Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

24. 11. 2020. 11:56 >> 11:56

SINDIKAT MEDIJA

Nagraditi radnike koji su podnijeli teret krize

Sindikat medija Crne Gore (SMCG) zatražio je da se ljudima koji su podnijeli, ali i dalje podnose najveći teret krize koju je izazvao virus korona, isplati pristojna nadoknada za rad.

Iz ove sindikalne organizacije su saopštili da od izbijanja epidemiološke krize u Crnoj Gori niko od medijskih radnika, kako navode, nije osjetio da je država na bilo koji način pomogla medije, iako podaci pokazuju da se na račune medija slilo više od 600.000 eura.

Traže stoga da se nepravda ispravi i da zaposlenima koji su podnijeli teret krize da pristojna nadoknada za rad.

"Tražimo da se opštine koje su osnivači lokalnih javnih emitera hitno pozabave ovim problemom i da privatni medji urade isto, jer smatramo da državni novac koji su obilno dobili mora da se troši i na dobrobit zaposlenih, a ne samo da se sliva u džepove vlasnika. Isti zahtijev upućujemo i menadžmentu Javnog servisa", saopštio je SMCG.

Zatražili su i da se objavi koliko je koji medij, i po kom osnovu, dobio gotovog novca i koliko olakšica i iz kojih sve izvora.

"Smatramo da je novca bilo dovoljno, ali da Vlada nije uradila dovoljno kako bi iskontrolisala njegovo trošenje. Ranije smo zahtijevali da se novac ne daje medijima koji tokom 2020. otpuštaju radnike i da to bude uslov da se dobije ova nenadana državna pomoć pa tražimo i da se javnost upozna sa tim podatkom – da li je i koji medij otpuštao zaposlene od nastanka krize do danas", navode iz SMCG.

Podsjećaju da je jedna od prvih mjera Vlade Crne Gore za suzbijanje posljedica novonastale krize bila pomoć medijima, te da se ogledala i u novcu, ali i u raznim olakšicama i tako je nastavljeno mjesecima, zaključno sa prošlonedjeljnom Odlukom Savjeta Agencije za elektronske medije da za još jedan kvartal oslobodi medije naknade za emitovanje.

"Ne postoji precizan podatak koliko je koji medij dobio novca ali iz onoga što se može saznati jasno je da gotovo nema medija kojem nije pomognuto na neki način iako je to djelatnost koja nije prekidala rad. Paraleno sa tim, zaposleni u medijima su, radeći svoj posao koji je od javnog interesa, bili mnogo više radno angažovani, radili u uslovima u kojima je šansa za zarazu i obolijevanje velika i to kako u redakcijama tako i na terenu. Jedan broj koleginica i kolega je koristio i zakonsku mogućnost odsustva sa posla zbog brige o djeci koja su mlađa od 11 godina, dio njih je obolio ili bio u samoizolaciji... sve to je povećalo obim posla onima koji su ostali da rade. Oni za taj prekovremeni i rad preko standardne norme ni na koji način nisu nagrađeni, čak ni plaćeni u skladu sa zakonom", saopštio je Sindikat medija.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније