Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: rtcg.me ]

24. 11. 2020. 06:40 >> 06:40

NASILJE NAD ŽENAMA

"Da dom ne bude opet mjesto straha“

Prva zatvaranja zbog kovida-19 ovog proljeća dovela su do toga da su mnoge države članice Savjeta Evrope izvijestile o rekordnom porastu porodičnog nasilja.

Iako su trenutne blokade u većini zemalja manje restriktivne u poređenju s tim periodom, nacionalne linije za prijavu nasilja u porodici ponovo prijavljuju dramatičan porast poziva u pomoć, navodi se u tekstu generalne sekretarke Savjeta Evrope Marije Pejčinović-Burić, povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama koji se obilježava 25. novembra.

"Budući da ljudi duže vremena provode u zatvorenom i na internet mreži zbog ponovnih zaključavanja, dobijamo vijesti o povećanom seksualnom uznemiravanju, uhođenju, slanju eksplicitnih poruka, montažama fotografija i drugim oblicima "nasilja na internetu", navodi Pejčinović Burić, pozivajući se na nedavnu studiju UN Women.

Ističe da jedan od najznačajnijih međunarodnih ugovora, Konvencija Savjeta Evrope o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici (Istanbulska konvencija) poziva na posebne mjere protiv takvog nasilja, poput 24-časovnih telefonskih linija i savjetovališta, pristupa skloništima za žrtve, mjera zabrane i zaštite i brze policijske intervencije.

"Dok obilježavamo UN-ov Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama usred dugotrajne pandemije, zaključavanje se pokazalo kao jedinstveni izazov. Moramo da osiguramo da obnovljena ograničenja kretanja ne nanose veću štetu ženama i djeci. Ali mogu se preduzeti koraci kako bi se osiguralo da dom ponovo ne postane mjesto straha“, navodi Pejčinović-Burić.

Naglašava da je potrebno obezbijediti stalni i sigurni pristup uslugama podrške kao što su skloništa i usluge na internetu - od psihološkog savjetovanja do online obrazaca za prijavljivanje.

"Ograničenja kretanja, finansijska ograničenja i neizvijesnost ne smiju biti ohrabrenje za počinioce - bilo kod kuće ili na internetu. Za sve takve oblike nasilja moramo održavati nultu toleranciju", zaključuje Pejčinović-Burić.

Crna Gora posvećena borbi protiv nasilja nad ženama

U Crnoj Gori, tokom perioda mart-april 2020 nacionalna SOS linija registrovala je dvadeset odsto više poziva u odnosu na isti period prošle godine.

Kako se navodi u izvještaju o mjerama i praksama koje su zemlje Savjeta Evrope uspostavile tokom pandemije kako bi se umanjio uticaj na prava žena, rodno zasnovano nasilje i diskriminacija nad ženama i djevojkama ostaje jedno od ključnih pitanja kada je riječ o postizanju rodne ravnopravnosti i ženskih prava u Crnoj Gori.

"Ova vanredna situacija pokazala nam je da se posebna pažnja mora posvetiti borbi protiv nasilja nad ženama, kao i protiv diskriminacije, stoga je ovo naš prioritet i cilj koji ćemo težiti u budućnosti s ciljem omogućavanja ženama da ostvare svoj puni potencijal“, navodi se u izvještaju.

Podsjeća se da je u okviru nacionalne kampanje „Ostani doma“ koja je pokrenuta radi spjrečavanja širenja zaraze, Vlada Crne Gore u saradnji sa nevladinim organizacijama koje se bave rodno zasnovanim nasiljem istovremeno pokrenula kampanju „Bezbjedna doma“ kao prvi korak borbe protiv rodno zasnovanog nasilja i podrške žrtvama nasilja.

Ivan Mijanović, dopisnik RTCG iz Brisela

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније