Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

23. 11. 2020. 18:10   >>  18:09 1

UPRAVA POLICIJE

Tužilaštva odbacila značajan broj krivičnih prijava

U cilju sprečavanja širenja koronavirusa policija je od momenata donošenja prvih mjera preduzimala aktivnosti na kontroli poštovanja mjera i procesurala ukupno 2132 lica zbog sumnje da su izvršila 1450 krivičnih djela nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zaraze bolesti, saopšteno je iz Uprave policije.

 

Oni su reagovali na tvrdnje Akcije za ljudska prava koja je danas saopštila da zbog masovnih okupljanja koja su održana protivno naredbi ministra zdravlja (na predlog NKT) ispred Sabornog hrama u Podgorici 31. avgusta, na tzv. patriotskim skupovima na Cetinju i Trgu nezavisnosti u Podgorici, zaključno sa ispraćajem i sahranom mitropolita, Uprava policije nije podnijela ni jednu krivičnu prijavu, a državno tužilaštvo je samo protiv jedne osobe podiglo optužni predlog, protiv tri je odbacilo krivične prijave, dok šest predmeta i dalje izviđa.

Uprava policije, kako navode, je u prvom talasu epidemije koronavirusa podnijela 1214 kriviničnih prijava protiv 1801 lica, dok je u drugom talasu zbog nepostupanja po zdravstvenim propisima policija podnijela 236 krivičnih prijava protiv 331 lica.

"Napominjeno da su državna tužilaštva odbacila značajan broj krivičnih prijava, čak i one u kojima su oni kao organ nadležna za postupanje aktivno učestvovali i policijskim službenicima izdavali naloge za podnošenja krivičnih prijava, davali naloge za lišenja slobode i donosili rješenja za zadržavanje osumnjičenih lica a iste te prijave kasnije odbacivali. Oni su na ovaj način potpuno obesmisli rad Uprave policije. Uprave policije je o svim javnim okupljanjima obavještavala nadležna državna tužilaštva. U odnosu na određeni broj javnih okupljanja državno tužilšatvo je odbacilo krivične prijave Uprave policije dok je za pojedine prijave izviđaj u toku", navodi se u reagovanju UP.

Dodaju da je postupak u odnosu na okupljanje građana na Trgu Nezavisnosti 6. septembra u fazi izviđaja i policija i tužilšatvo preduzimaju aktivnosti iz svoje nadležnosti u odnosu na predmetni događaj.

"Takođe, pripadnici Uprave policije su u odnosu na događaj ispred Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja od 1. novembra kada se okupio veći broj građana povodom sahrane Mitropolita crnogorsko – primorskog Amfilohija Radovića, obavijestili državnog tužioca u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici. Nadležni državni tužilac se povodom predmetnog događaja izjasnio da nema elemenata krivičnog djela ali da postoji pojedinačna odgovornost građana koji su kršili mjere Nacionalnog koordinacionog tijela te da je to nadležnost inspekcijskih organa", objasnili su iz Uprave policije.

Takođe, u vezi događaja u Kliničkom centru Crne Gore gdje jedno svešteno lice, koje je bilo pozitivno na koronavirus a koje je boravilo na liječenju u ovoj medicinskoj ustanovi mimo propisanih procedura napustilo bolničku sobu, policija je obavijestila nadležnog tužioca.

"Nadležni državni tužilac je izdao obavezujuće naloge i usmjeravao policijske mjere i radnje koje su službenici Uprave policije preduzeli u cilju utvrđivanja svih okolnosti događaja. Nakon sprovedenog izviđaja državni tužilac se izjasnio da se formirani spisi predmeta povodom navedenog događaja arhiviraju", navode iz UP.

"Povodom događaja od 8. novembra kada se u Sabornom hramu Hristovog Vaskrsenja okupio veći broj građana suprotno mjerama Nacionalnog koordinacionog tijela gdje je održana liturgija, službenici Uprave policije su obavijestili nadležnog državnog tužioca koji je naložio da se prikupe obavještenja od četiri sveštena lica, što je u prethodnom periodu i urađeno. Takođe, tužilac je naložio da se preduzmu i druge mjere i radnje u odnosu na predmetni događaja, te su aktivnosti u vezi navedenog, po nalogu i upustvima nadležnog tužioca sprovode", zaključuje se u reagovanju Uprave policije.

HRA je, međutim, podsjetila da su za vrijeme prvog talasa korona virusa, od sredine marta do sredine aprila, kada je u Crnoj Gori bilo aktivno samo 308 slučajeva koronavirusa, a svega nekoliko preminulih (ukupno 9 na kraju prvog talasa), nadležni organi procesuirali i kaznili čak 123 osobe zbog kršenja naredbi o ograničenju okupljanja.

"Ljudi su kažnjavani kaznama od 600 do 800 eura zbog toga što su se na javnoj površini okupili sa još jednom osobom (44) ili sa njih dvije (79). Vršilac dužnosti Vrhovnog državnog tužioca Ivica Stanković, u aprilu i maju je izdavao upozorenja da će svi koji su "svojim postupanjem prekršili donijete propise krivično odgovarati zbog toga" jer je "zakon isti za sve"", naveli su iz HRA.

Međutim, kako navode iz ove NVO, u drugom talasu takvih upozorenja više nije bilo, a masovna okupljanja počev od kraja avgusta zaključno sa 1. novembrom, doprinjela su tome da Crna Gora sada ima preko 11000 aktivno zaraženih, 126 umrlih od početka novembra (ukupno 430 u drugom talasu) i treća je država u svijetu, a druga u Evropi po broju zaraženih u odnosu na broj stanovnika.

"HRA smatra da su propuštanjem da primjenjuju svoja ovlašćenja i spriječe i sankcionišu okupljanja koja su održana protivno zdravstvenim propisima, direktor policije Veselin Veljović, ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić, i v.d. vrhovni državni tužilac Ivica Stanković, podržali masovno kršenje zakona i time zloupotrijebili službeni položaj, što je za posljedicu imalo ogromno povećanje broja zaraženih i umrlih. Smatramo da bi oni zbog toga trebalo da odgovaraju. U protivnom će se stvoriti opasan presedan da razni društveno-politički događaji mogu da stave van snage vladavinu prava, i to po cijenu tragičnih posljedica",dodali su iz HRA.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније