Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

23. 11. 2020. 10:58   >>  10:58

URA POZIVA

Ugroženo zdravlje pacijenata, nadležni da reaguju

Neshvatljiva je odluka nadležnih da se vakcinacija najrizičnije grupe pacijenata i pregledi sumnjivih na kovid-19 obavljaju u istom objektu u Domu zdravlja "Centar" u Podgorici praktično vrata do vrata, kazao je izvršni direktor Građanskog pokreta URA Zoran Mikić.

Ilustrujući to sa više fotografija, Mikić pojašnjava da su im se javili građani koji su im kazali da vakcine protiv sezonskog gripa već više od sedam dana nema u drugim objektima domova zdravlja na teritoriji glavnog grada, osim pomenutog objekta DZ "Centar", koji se nalazi u okviru Vojnomedicinskog centra u Podgorici.

"Nadležni u Domu zdravlja Podgorica svojim lošim odlukama doveli su u opasnost pacijente sa terirtorije glavnog grada koji treba da prime vakcinu protiv sezonskog gripa a to jedino mogu uraditi u DZ „Centar“ koji je početkom prethodnog mjeseca proglašen trećim COVID centrom u Podgorici“, ukazuje Mikić.

On ističe da razumije težinu situacije sa COVID-19 u Podgorici, ali da je pomenuto rješenje neprihvatljivo i da očekuje od nadležnih organa, a prije svega od direktora DZ Podgorica Nebojša Kavarića da vakcinaciju izmjesti u drugi „čisti“ objekat dok traju zalihe vakcina za sezonski grip.

"Svaka drugačija odluka izlaže u opasnost pacijente koje dolaze da se vakcinišu mogućem inficiranju koronavirusom. Da stvar bude alarmantnija čekaonica za obje vrste intervencije u ovom objektu je na istoj terasi i pacijenti dolaze neposredno u bliski kontakt. Kako sazanjemo pacijenti kojima je potrebna vakcina već danima se upućuju u centru gdje se vakcinacija obavlja bez zakazaivanja što često proizvodi velike gužve u samom objektu“, ukazuje Mikić.

Tvrdi da dom zdravlja u centru Podgorice ne zadovoljava svojim kapacitetima da bude COVID centar, ali ni ambulanta za vakcinaciju, a kamoli da se istovremeno tretira kao objekat i za jedno i za drugo.

"Radi se o malom objektu koji ne posjeduje sopstvena parking mjesta, teško je pristupačan za odsobe koje se teško kreću pa kad sve ovo imamo u vidu ne možemo da razumijemo odluku nadležnih. Osim toga u ovom domu zdravlja se nalazi i savjetovalište i škola za trudnice za koje nijesmo sigurni da li funkcionišu u ovom trenutku. Ukoliko funkcionišu tim gore“, zaključio je Mikić.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније