Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

21. 11. 2020. 15:53   >>  15:54 5

OBUKA DOBROVOLJACA

Uče da prežive i na bojištu

Vojska Crne Gore uskoro će iznjedriti četvrtu klasu dobrovoljaca u danilovgradskoj kasarni „Milovan Šaranović“. Tromjesečnu obuku sada prolazi 51 dobrovoljac, među kojima i 15 djevojaka.

Pod punom opremom, rame uz rame sa muškarcima, dvadesettrogodišnja Nikšićanka Milica Đukanović služi dobrovoljni vojni rok Vojske Crne Gore.

U vojničke čizme uskočila je nakon što je fakultet završila sa samo jednom devetkom, a onda i specijalizirala međunarodnu i nacionalnu bezbjednost.

“Vođena idejom koja je osnov funkcionisanja i društvene uloge Vojske Crne Gore, želim da doprinosim istoj, dakle , dobrovoljno služenje vojnog roka vidim kao jednu značajnu vrijednost na planu ličnog i stručnog usavršavanja”, navodi Milica.

U četvrtoj generaciji 15 je djevojka, a od uvođenja vojnog roka nijedna dama nije odustala tokom zahtjevne tromjesečne obuke.

“Saznanja koje sam stekla dosad je da žene mogu jednako, ili isto tako, biti angažovane na operativnim poslovima, i vrlo sam optimistična kada je u pitanju njihova sposobnost preuzimanja rukovodećih funkcija u Vojsci Crne Gore”, kaže Milica.

Za Miličinog kolegu iz klase, Nemanju Mikovića, dani dobrovoljnog služenja vojnog roka donijeli su mnogo odricanja, ali i mnogo pozitvnih iskustava.

“Sigurno kod sebe osjećam jednu veliku dozu samodiscipline, koju prije možda nijesam posjedovao, i istrajniji sam u rješavanju zadataka koje dobijamo, to je neka volja koju prije sigurno nijesam imao”, ističe Nemanja.

Obuka je cjelodnevna, boravak u kasarni obavezan, uz povremene slobodne dane tokom vikenda. Možda tri mjeseca nijesu dug period, ali je, ističu u centru za obuku, kod kandidata vidna razlika na početku i kraju služenja vojnog roka.

“Zreliji su, obavezama pristupaju na jedan potpuno drugačiji način. Mislim da je korist i za njih i za društvo uopšte veoma velika. Dobijamo vojnika koji je sposoban da preživi na bojištu, sposoban je da pruži sebi pomoć u slučaju potrebe, ali i pomoć kolegi iz tima”, poručio je potpukovnik Igor Knežević, komadant Centra za obuku.

Kandidatima su tokom roka obezbijeđene i stipendije, po završetku obuke postaju rezervisti, a najbolji se mogu nadati i zaposlenju.

“Čini mi se da ispunjavam svoj san i da se nadam da ću odavde samo moći da napredujem dalje i nadam se da ću jednog dana moći da budem profesionalno vojno lice”, ističe vojnik Nemanja Miković.

“Vidim se u ovoj oblasti, samo je pitanje pronalaska pozicije iz koje želim da djelujem, ali svakako Vojska Crne Gore i sektor odbrane i bezbjednosti je ono što je moj prostor djelovanja”, navodi vojnikinja Milica Đukanović.

Vojska Crne Gore naredni konkurs za dobrovoljno služenje vojnog roka raspisaće u martu sljedeće godine.

Darko Bulatović, TVCG

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније