Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

18. 11. 2020. 08:55 >> 08:55

ZELIOLI I KOMNENOVIĆ

Ojačati ekonomske veze Boke i Italije

Ambasador Republike Italije u Crnoj Gori Luka Zelioli i predsjednik Opštine Tivat Željko Komnenović saglasni su da treba jačati ekonomske veze dvije zemlje i ukazali na značaj većeg prisustva italijanskih investitora u Boki, navodi se u saopštenju tivatske Opštine.

Zelioli je na poziv Komnenovića, posjetio Tivat i razgovarao sa novom lokalnom upravom, o jačanju bilateralne saradnje.

„Moram primjetiti da je povezanost Tivta i Boke sa Italijom kroz istoriju i tradiciju više nego evidentna, i ja se nadam stvaranju jačih veza, koje će rezultirati konkretnim primjerima međunarodne saradnje, prije svega na kulturnom planu“, rekao je predsjednik opštine Tivat.

Ukazao je na poseban značaj većeg prisustva italijanskih investitora „kako bismo jačali naše veze, naročito u sferi turizma“.

Ambasador Zelioli  istakao je da Boka posljednjih godina bilježi povećanje broja italijanskih turista.

“On je istakao intenzivnu saradnju u oblasti kulture između Ambasade i Zajednice Italijana Crne Gore u gradovima Bokokotorskog zaliva, te je izrazio snažno interesovanje za intenziviranje saradnje u kulturi sa Opštinom Tivat, potvrđujući spremnost da prva inicijativa uslijedi čim to dozvoli epidemiološka situacija. Zelioli je precizirao važnost postojanja malih i srednjih italijanska preduzeća u Tivtu i predložio da se ojača saradnja i u ekonomskoj sferi u sektorima od zajedničkog interesa”, navodi se u saopštenju.

Imajući u vidu da Italija naredne godine, zajedno sa Ujedinjenim Kraljevstvom, kopredsjedava 26. Konferencijom država članica Okvirne konvencije Ujedinjenih nacija o klimatskim promjenama - COP 26,  ova država posebnu pažnju pridaje aktivnostima u sektoru zaštite životne sredine i ekonomske održivosti, i kada je u pitanju Boka - javnom pomorskom prevozu.

Potpredsjednik opštine Goran Božović podsjetio je na dva pobratimstva koje Tivat ima sa italijanskim gradovima, Mola di Bari (iz 1969. godine) i San Đakomo delji Skjavoni (iz 2007. godine), koja bi trebalo revitalizovati.

 „Kao značajnu istakao bih i saradnju tivatskog Međunarodnog karnevala sa karnevalistima iz regija Veneto, Emilia-Romanja i Lombardija. Kao mediteranske države dijelimo slična obilježja kulturne baštine. Ovakve saradnje zbližavaju ljude i države, a siguran sam da je veliki prostor za konkretnu saradnju i kada su u pitanju međunarodni projekti“, napomenuo je Božović.

Komnenović je najavio da će gradovi Boke ubuduće nastupati zajedno kako bi uvećali šanse za boljom vidljivošću svih aktivnosti, a samim tim i kako bi se povećale šanse za uspjehom kandidovanih projekata.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније