Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

17. 11. 2020. 13:52 >> 14:16
5

ANIMA

Nedopustivi napadi na Bratić ali i to da ona bude ministarka

Iz NVO Centar za žensko i mirovno obrazovanje Kotor (ANIMA) saopštili su da su nedopustivi mizogini napadi na profesoricu Vesnu Bratić koju je mandatar Zdravko Krivokapić predložio za ministarku prosvjete, nauke, kulture i sporta ali, ističu i da je za njih neprihvatljio da Bratić bude ministarka.

Iz NVO ANIMA navode da su se 12. novembra obratili mandataru Zdravku Krivokapiću otvorenim pismom zbog, kako su kazali, problematičnih stavova profesorice Vesne Bratić koje je, prema njihovom mišljenju, diskvalifikuju za predloženu funkciju ministarke prosvjete, nauke, kulture i sporta.

"Stojimo pri našem zahtjevu i očekujemo da mandatar prestane ignorisati ovaj i slične utemeljene kritike javnosti ukoliko želi da demonstrira drugačiju demokratsku praksu od svojih prethodnika", navode iz te NVO.

Zbog, kako su kazali, učestalog nerazumijevanja i zloupotrebe tog njihovog obraćanja, od strane dijela crnogorske javnosti, iz te NVO naglašavaju i da najoštrije osuđuju napade na kandidatkinju Bratić po društvenim mrežama koji se odnose na njen lični život.

"Izrugivanje i posramljivanje kojem je izložena nema, niti može imati, bilo kakvo opravdanje i predstavlja brutalni mizogini napad na ličnost Bratić čija je jedina namjera da povrijedi, uvrijedi i ponizi", navode iz Centra za žensko i mirovno obrazovanje.

Ističu da ti i takvi napadi ukazuju na izuzetno visok stepen mizoginije kojem su često izložene žene u javnoj sferi.

"Naime, ulaskom u javnu sferu žena u Crnoj Gori može da očekuje ovu vrstu nasilja, odnosno da bude izložena nemilosrdnim, seksističkim, primitivnim napadima koji targetiraju njen privatni život. Na žalost, takvi napadi kojima je sama Bratić izložena surovo demantuju njene stavove o položaju žene u crnogorskom društvu i podsjećaju da je jedini način da se ova neprihvatljiva praksa iskorijeni upravo obrazovanje o ljudskim pravima i osnovama feminističke teorije, kao i dosljedna primjena obavezujućih politika rodne ravnopravnosti i antidiskriminacionih zakona", navodi se u saopštenju.

Ističu i da ostaju čvrsto pri tome da stavovi koje je Bratić iskazala, a koji su bili predmet prethodnog reagovanja te NVO, kako su kazali, ne samo da doprinose smanjenju mizoginije u Crnoj Gori, nego je ojačavaju.

"Da budemo jasne – obrazovanje o rodnoj ravnopravnosti, ženske studije i seksualno vaspitanje u školama smatramo nužnim uslovom oslobađanja društva od mizoginije. Ukoliko se ovo ne desi nastaviće se praksa proganjanja svake žene koja želi da se javno angažuje targetiranjem, zloupotrebom i posramljivanjem njenog privatnog života i ličnih opredjeljenja a protiv toga se dosljedno decenijama borimo", zaključuje se u saopštenju.

 

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније