Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

17. 11. 2020. 10:48 >> 10:49
4

PEN CENTAR I CDNK

"Krivokapić najavljuje kršenje Zakona o Prijestonici"

Mandatar Zdravko Krivokapić otvoreno promoviše kršenje Zakona o Prijestonici najavljenim seljenjem Ministarstva kulture s Cetinja u Podgoricu, poručuju iz crnogorskoga PEN centra i Crnogorskog društva nezavisnih književnika.

Podsjećaju da je Krivokapić nedavno saopštio da će sjedište budućega ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta biti u Podgorici, jer je u tome četvororesornom ministarstvu, kako je kazao, ključna prosvjeta.

„Ostavljajući ovom prilikom po strani očitu činjenicu da su četiri ključna ministarstva za državni i nacionalni identitet objedinjena pod palicom osobe koja je više puta javno pokazala svoje klerofašističke svjetonazore, kako bi, nema sumnje, o istome trošku i nauku i kulturu i prosvjetu i sport podredila ravnogorskoj ideologiji nove većine, skrećemo pažnju na nešto drugo“, poručuju iz PEN centra i Crnogorskog društva nezavisnih književnika.

Kršenje zakona mandatar, kako ističu, pravda jeftinom demaškom elaboracijom o racionalizaciji troškova.

„Po Zakonu o Prijestonici (čl. 9) jasno je definisano da je śedište ministarstva za kulturu na Cetinju (kao što je i ministarstva za vanjske poslove koje, zahvaljujući aktuelnome ministru Darmanoviću, nikad nije preseljeno na Cetinje). Stoga je svaki pokušaj Krivokapića da to ministarstvo izmjesti s Cetinja prije promjene Zakona o Prijestonici klasično kršenje zakona, i to od strane onoga ko je dužan da ličnim primjerom demonstrira poštovanje zakona“, ističu u PEN centru i Crnogorskom društvu nezavisnih književnika.

Ističu i da oči bode i uši para muk i mrtvilo onih koji još uvijek obavljaju visoke funkcije u odlazećoj i vladi i strankama koje u njoj participiraju, Prijestonici Cetinje.

„Pozivamo mandatara Krivokapića da se suzdrži od kršenja zakona i da poslove planira u skladu sa zakonskom procedurom. Ujedno ga podsećamo da su Crnogorci uvijek znali, a i danas znaju, kako se u sudbonosnim trenucima brane crnogorske svetinje. Jedna od tih svetinja jeste i Cetinje iz kojega se protivzakonito planira izmjestiti resor kulture, kadrovskom kombinatorikom mandatara namijenjen osobi koja javno promoviše klerofašističke i šovinističke stavove. Dalje ruke od Cetinja, mandatare Krivokapiću!“, poručuju iz PEN centra i Crnogorskog društva nezavisnih književnika.

Kažu i da je mandatar u predizbornoj kampanji isticao nepotizam odlazeće vlasti, a svoju Vladu, kako ističu „puni rođacima i prijateljima“.

„U predizbornoj kampanji kritikovao je namjeru aktuelnoga predsjednika države da pomogne u stvaranju ambijenta u kojem bi i nacionalni Crnogorci imali pravo na svoju crkvu i svoje bogoslužitelje, a sam nakon izborne pobjede sekularnu državu Crnu Goru iznosi na tacnu religijskome udruženju sa sjedištem izvan Crne Gore“, stoji u saopštenju PEN centra i Crnogorskog društva nezavisnih književnika.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније