Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Dan ]

16. 11. 2020. 06:50   >>  06:50

CETINJSKA BOLNICA

Za godinu 62 bebe putem VTO

Načelnik Odjeljenja za humanu reprodukciju cetinjske Opšte bolnice Željko Lazović kazao je da u je u toj zdravstvenoj ustanovi dosad odrađeno 136 postupaka vantjelesne oplodnje (VTO), što je 30 odsto manje nego u prethodnoj godini.

Ocijenio je da je razlog toga pandemija virusa korona kojoj smo svi morali da se prilagodimo, pa i parovi koji su p lanira li neki od postupaka biomedicinski potpomognute oplodnje.

Prošle godine postupkom vantjelesne oplodnje rođene su 62 bebe, a majke su bile prosječne starosti 38 godina.

On je kazao da su ponovo zbog eskalacije virusa korona obustavili postupke vantjelesne oplodnje.

“Uticaj epidemije na rad Odjeljenja se ogledao u tome što smo u trenutku proglašenja pandemije Kovid-19 u Crnoj Gori (17. marta) obustavili primanje novih pacijenata u postupke VTO, a oni pacijenti koji su se već nalazili u postupku, prema preporukama Evropskog udruženja za humanu reprodukciju (ESHRE) imali su mogućnost da završe započeti postupak, ali da ne bude transfera embriona već da se embrioni zamrznu. Nakon tog prvog talasa u maju smo ponovo nastavili sa radom, naravno morali smo prilagoditi rad Odjeljenja novonastaloj situaciji. To prilagođavanje odnosilo se na prostor, kadar, pacijente i metode rada. Sve te mjere su omogućile da se smanji rizik od u nošenja virusa u centar i povećanje bezbjednosti kao i smanjenje rizika obolijevanja zaposlenih na Odjeljenju”, izjavio je Lazović za Dan.

Prema njegovim riječima, kada su u pitanju pacijenti prednost su dali grupi onih kod kojih se ne preporučuje odlaganje postupka, a to su žene starije od 40 godina, pacijentkinje sa slabom rezervom jajnih ćelija, teški muški infertilitet i svi oblici onkofertiliteta.

“Sve parove 48 sati prije aspiracije jajnih ćelija obavezno smo testirali na PCR Sars Kov2. Sada smo zbog eskalacije pandemije ponovo prinuđeni da prekinemo rad, tako da ovom prilikom mogu da informišem pacijente da oni kojima je Konzilijum odobrio postupak VTO o trošku Fonda zdravstva, a nijesu uspjeli da ga obave neće izgubiti pravo i da će važenje u puta biti produženo”, objasnio je doktor Lazović.

Dodao je da se podaci o broju rođenih beba ažuriraju tek kada se poslije uspješnog postupka VTO sve pacijentkinje i porode.

“Tako da imamo podatke za prošlu godinu kada su iz postupka VTO rođene 62 bebe, prosječna starost majki je bila 38 godina. Inače, u bolnici „Danilo Prvi” u ovoj godini dosad je rođeno 296 beba”, istakao je dr Lazović.

Doktor Lazović upozorava da problem neplodnosti pogađa svaki šesti par u Crnoj Gori.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније