Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

15. 11. 2020. 11:11 >> 11:12
2

OD POČETKA GODINE

U saobraćaju poginule 43 osobe

Posljedice povreda nastalih u drumskom saobraćaju, su osmi uzrok smrtnosti u svijetu, a vodeći su uzrok smrti mladih osoba, od 15 do 29 godina. U posljednjih deset godina, u saobraćajnim nezgodama u Crnoj Gori, prosječno je godišnje poginula 61 osoba, dok više od 6.500 lica bude povrijeđeno.

 

Samo za 10 mjeseci 2020. godine, u Crnoj Gori, u saobraćaju su smrtno stradale 43 osobe, napominju u Upravi policije, a povodom obilježavanja Svjetskog dana sjećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda.

Kako napominju u saopštenju, svakog dana u svijetu, od posljedica saobraćajnih nezgoda, umire više od 3.500 učesnika u saobraćaju, a više od 50.000 ih bude povrijeđeno. Od ukupnog broja smrtno stradalih lica, 48% je starosti između 15 i 44 godine. Gotovo polovina smrtno stradalih pripada rizičnim grupama, odnosno osjetljivim grupama učesnika u saobraćaju, a to su motociklisti, pješaci i biciklisti.

Ujedinjene nacije su 2005.godine usvojile Rezoluciju kojom pozivaju na obilježavanje ovog dana u trećoj nedjelji novembra, pa se ove godine on obilježava danas, 15.novembra 2020. godine

"Nepropisna i neprilagođena brzina kretanja vozila u saobraćaju, i dalje je jedan od najčešćih uzroka saobraćajnih nezgoda. Istraživanja i analize saobraćajnih nezgoda pokazuju, da je kod jedne trećine svih saobraćajnih nezgoda i kod više od 50% nezgoda sa smrtnih ishodom, neprilagođena i velika brzina, glavni uzrok nastanka saobraćajne nezgode ( OECD/ ECMIT, 2006 )", ističe se u saopštenju.

Kao što je ranije najavljeno, u cilju obilježavanja Svjetskog dana sjećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda, Uprava policije - Odsjek za bezbjednost drumskog saobraćaja, u saradnji sa Nacionalnim biroom osiguravača Crne Gore i Mašinskim fakultetom – Centrom za edukaciju u drumskom saobraćaju, u periodu od 10.11. do 20.11.2020. godine, realizuje kampanju 'Uspori, sačuvaj život', koja ima, preventivno represivni karakter.

Cilj kampanje je, da se još jednom skrene pažnja javnosti i svim učesnicima u saobraćaju na posljedice saobraćajnih nezgoda i traume koje izazivaju. Stalni zadatak Uprave policije je, da u okviru svojih nadležnosti, dalje unapređenje stanja u ovoj oblasti uz pomoć preventivnih kampanji u saradnji sa nadležnim državnim službama i NVO.

"Još jednom apelujemo na sve učesnike u saobraćaju, da svojim odgovornim ponašanjem, prevenstveno poštujući saobraćajne propise, doprinesu svojoj, bezbjednosti svojih saputnika i ostalih učesnika u saobraćaju. Policijski službenici Uprave policije, će i kao i do sada, prvenstveno proaktivnim djelovanjem, ali i sprovođenjem represivnih mjera i aktivnosti, u skladu sa zakonom i ovlašćenjima, nastojati da kroz partnerski odnos sa građanima, NVO, drugim organizacijama i institucijama, utiču na podizanje svijesti o opasnostima i rizicima neodgovornog ponašanja u saobraćaju i na taj način, zajednički doprinesemo smanjenju broja saobraćajnih nezgoda sa najtežim posljedicama", zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније