Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

13. 11. 2020. 21:32 >> 21:43
6

APEL CRKVE

"Vjernici da poštuju mjere, slave proslaviti skromno"

Mitropolija crnogorsko-primorska i Eparhija budimljansko-nikšićka pozvale su vjernike na poštovanje mjera koje je danas donijelo Nacionalno koordinacionog tijela za zarazne bolesti (NKT).

NKT je danas, između ostalih, donijelo odluku da su dozvoljeni obredi u religijskim objektima, ali bez prisustva vjernika.

"Uprkos činjenici da NKT – državno tijelo koje rukovodi društvenim životom Crne Gore u vrijeme pandemije, ne pokazuje minimum osjećaja za duhovne potrebe ljudi, nego dozvoljava rad trgovinskih i ugostiteljskih objekata, a zabranjuje učešće vjernicima u hramovnim bogosluženjima, ipak pozivamo sve vjernike na poštovanje danas donijetih mjera. Jer od selektivne pravde NKT-a i njegovog ignorisanja života Crkve, gore bi bilo pokazivati nered i bezvlašće u vrijeme ove opake bolesti", navodi se u zajedničkom saopštenju Mitropolije crnogorsko-primorske i Eparhije budimljansko-nikšićka.

Ističe se da je crkva, od početka epidemije, pozivala na poštovanje zdravstvenih mjera i sprovodila ih koliko je god to bilo moguće.

"U ovim danima naročito se molimo za ljekare i sve zdravstvene radnike u Crnoj Gori, koji svojom žrtvenom ljubavlju svima nama postaju obrazac ljudskosti i života po Božijoj nauci. Molitve uznosimo i za sve bolne, a pogotovo za one čiji su životi ugroženi. Da Gospod dade krepost ljekarima i zdravstvenim radnicima, ozdravljenje bolnima, i sačuva zdravlje zdravima, kako u Crnoj Gori tako i u čitavome svijetu", piše u saopštenju.

Kazali su da su ovo očigledno dani velikih društvenih i zdravstvenih iskušenja, ideoloških i medijskih uznemiravanja i lutanja.

"Pa to vidimo kao dodatni razlog da mi kao hrišćani na prvom mjestu svjedočimo mir i strpljenje po svakom mogućem pitanju. Molimo sve da na svaku eventualnu zemaljsku nepravdu ili neku uvredu koja dolazi od bližnjih uzvrate jevanđelskim trpljenjem – jer smo svi braća i sestre i svi smo djeca Božija", dodaje se u saopštenju.

Takođe, pozvali su ljude koji slave krsne slave, da ih proslave skromno uz poštovanje propisanih mjera.

"Ovaj apel se odnosi kako na domaćine tako i na tradicionalne porodične goste. Za sva dodatna pitanja na ovu temu neka se svečari blagovremeno dogovore sa svojim nadležnim sveštenicima", navodi se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније