Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

12. 11. 2020. 14:40 >> 14:40

TUŽBA

"Ministarstvo zanemarilo romske đake"

Romska organizacija mladih ,,Koračajte sa nama- Phiren Amenca“ podnijela je tužbu protiv Ministarstva prosvjete zbog neorganizovanja školskog prevoza za učenike romske i egipćanske zajednice od prvog do petog razreda osnovne škole u pet osnovnih škola.

Riječ je o podgoričkim školama ,,Oktoih“, ,,21.maj“, ,,Savo Pejanović“, ,,Marko Miljanov“ i ,,Vuk Karadžić“.

“Od početka školske 2020/21. godine Ministarstvo prosvjete nije uspostavilo nikakvo rješenje koje bi omogućilo romskoj i egipćanskoj djeci da pohađaju nastavu u teritorijalno daljim školama. Dodatno za novi sistem nastave, odnosno online nastavu, nije izvršeno ispitivanje terena u pogledu stepena spremnosti romskih i egipćanskih porodica da obezbijede osnove digitalizacije potrebne za učenje, a zatim nije izvršeno ni usklađivanje standarda ovih zajednica sa minimumom uslova potrebnih za praćenje online nastave”, navodi se u saopštenju.

Preko 230 djece iz romske i egipćanske zajednice je, kako je saopšteno, propustilo šest radnih sedmica, a sada je započeta i sedma sedmica učenjem od kuće.

“Provjere znanja su u toku, a jasno je da bez dolaska u školu uopšte, pomenuta djeca nisu mogla da usvoje ikakvo znanje, a još manje da prođu kroz proces ocjenjivanja. U pitanju su djeca iz romskih porodica koje su nakon ratnih dešavanaja na Kosovu izbjegla u Crnoj Gori”, kazali su iz romske organizacije.

Podsjećaju da je Ministarstvo prosvjete ove godine donjelo odluku da u najbližu osnovnu školu ovim porodicama ne omogući upis djece već da ih rasporedi u šest gradskih škola, a da im istovremeno obezbjedi prevoz do škole i nazad.

“Međutim, djeci nije obezbijeđen školski prevoz iako nijesu upisani u najbližu školu”, navodi se u saopštenju.

Romska organizacija mladih ,,Koračajte sa nama- Phiren Amenca“, kako tvrde, direktno se obraćala Ministarstvu prosvjete sa apelom da se situacija razriješi što prije, a ujedno se javno oglašavala u štampanim i elektronskim medijima i putem društvenih mreža, sa ciljem informisanja javnosti o neorganizovanju prevoza koji je ugrozio pristup obrazovanju romske i egipćanske djece.

“Pravo na obrazovanje je zagarantovano Ustavom Crne Gore, Zakonom o obrazovanju i vaspitanju i Zakonom o zabrani diskriminacije, kao i međunarodnim standardima (Konvencija o pravima djeteta, Evropska konvencija o ljudskim pravima i osnovnim slobodama, Međunarodni pakt o građanskim i političkim pravima). Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore je obaviješten o problemu i nadležan je da samostalno preduzme dalje korake u skladu sa svojim ovlašćenjima navode iz organizacije.

“Propuštanjem da uredi režim prevoza romskih učenika do školskih ustanova u izmijenjenim uslovima izazvanim COVID-19 epidemijom Ministarstvo prosvjete je dovelo preko 230 učenikaa iz romske i egipćanske zajednice u neravnopravan i nepovoljan položaj u odnosu na druge, postupajući suprotno zahtjevima člana 14 Konvencije za zaštitu ljudskih prava i sloboda i Protokola 12 uz Konvenciju i vršeći diskriminaciju u oblasti vaspitanja, obrazovanja i stručnog osposobljavanja na osnovu Zakona o zabrani diskriminacije, na osnovu kojeg je zabranjen svaki vid diskriminacije načinjen propuštanjem postupanja prema jednom licu, odnosno grupi lica u odnosu na druga lica, kao i isključivanje, ograničavanje ili davanje prvenstva nekom licu u odnosu na druga lica, koje se zasniva na rasi, boji kože, nacionalnoj pripadnosti, društvenom ili etničkom porijeklu, vezi sa nekim manjinskim narodom ili manjinskom nacionalnom zajednicom”, zaključili su iz romske organizacije. .

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније