Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Aida Rastoder TVCG ]

11. 11. 2020. 19:56   >>  19:56 35

ĐUROVIĆ

Spomen-ploča u Budvi istorijski falsifikat

Istoričar Radomir Đurović kaže da su neistinite tvrdnje da je srbijanska vojska oslobodila Budvu od Austrougara, a spomen-ploča, koja stoji na ulazu u Stari grad, kako tvrdi, istorijski je falsifikat.

Đurović smatra da je ploču trebalo davno ukloniti, jer ne predstavlja kulturno dobro, već, kako zaključuje, veliča pokoravanje Crne Gore.

“Na uspomenu dolaska hrabre i pobjedonosne srpske vojske ,koja poslije junačkih pobjeda, oslobodi Budvu na Mitrovdan 8. novembra 1918.” piše na tabli na ulazu u Stari grad.

To je, prema riječima istoričara Radomira Đurovića, jedino svjedočanstvo, koje govori o navodnom oslobađanju Budve.

“Na osnovu istorijskih spisa i brojnih istoričara, na Mitrovdan 1918. nijedan vojnik Jadranskih trupa nije se nalazio na teritoriji opštine Budva, ni u samoj Budvi. Neistine su tvrdnje da je srbijanska vojska oslobodila tj. osvojila Budvu, ali se zna da su okršaji vođeni sa Skadarskom vojskom u okolini Podgorice 17. i 18. oktobra 1918.”

Ploča, koju je postavila opština Budve 1931. godine, istorijski je falsifikat, i trebalo je davno ukloniti, kaže Đurović.

“Ta ploča je postavljena da bi se veličalo osvajanje tj. pokoravanje Crne Gore, kraljevine Crne Gore i detronizacija njene dinastije. Ta ploča je trebalo mnogo ranije da se ukloni, jer prije svega ne predstavlja nikakvo kulturno dobro, nikakvu kulturnu baštinu i najobičniji je istorijski falsifikat. Ne postoji ni jedna bitka da ja znam da se dogodila u akvatorijumu i na kopnenom dijelu Budve, a da je zabilježena. Ako oni smatraju da se desila, neka iznesu te istorijske činjenice pa da diskutujemo o njima”, kazao je Đurović.

Crna Gora, iako na pobjedničkoj strani, nema razloga da slavi godišnjicu završetka Prvog svjetskog rata, smatra Đurović.

“Iako je bila pobjednica i ako je bila na strani pobjedničke strane, ona je okupirana od strane svojih saveznika”, naveo je Đurović.

Jer, zaključuje Đurović, kraj Prvog svjetskog rata, značio je da je Crna Gora izgubila svoju državu, crkvu i svog zakonitog vladara.

Пратите нас на

Коментари35

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније