Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

11. 11. 2020. 10:40 >> 10:47

UPRAVA JAVNIH RADOVA

Montiran još jedan stub žičare prema Đalovića pećini

Izgradnja žičare prema Đalovića pećini nastavljena je postavljanjem još jednog stuba na izlaznoj stanici, u neposrednoj blizini lokacije na kojoj će se nalaziti servisni objekat za posjetioce, saopšteno je i Uprave javnih radova.

"Riječ je o jednom od najzahtjevnijih segmenata posla u okviru projekta valorizacije pećine nad Vražjim firovima i kompletnog bistričkog kraja. Radove na žičari Vlada Crne Gore i Uprava javnih radova finansiraju sa 3,9 miliona eura", navodi se u saopštenju.

Iz Uprave podsjećaju da je u toku ove i protekle godine u blizini manastira Podvrh montirana je prva stanica žičare i tri noseća stuba, pri čemu se neki od njih nalaze na nepristupačnim planinskim liticama, što je tokom radova iziskivalo dodatne građevinske napore. Izgradnja žičare, kako dodaju, biće nastavljena i naredne godine, nakon što to budu omogućile vremenske prilike.

"Dužina žičare je 1,7 kilometara, imaće dvije gondole sa po osam mjesta, a vožnja preko klisure trajaće skoro šest minuta. Imajući u vidu prirodne ljepote Đalovića klisure, sam prelazak preko nje žičarom biće posebna atrakcija za posjetioce", navodi se u saopštenju.

Ovo područje bjelopoljske opštine, kako navode iz Uprave,  već tri godine predstavlja veliko gradilište, čiji je krajnji cilj turistička valorizacija i stvaranje uslova za privredni razvoj kompletnog sjevera.

"Ugovorena vrijednost svih radova do sada iznosi 23 miliona eura. S obzirom na izuzetne potencijale same pećine, njenih dvorana, jezera i ukrasa, kao ĐaIovića klisure sa rijekom Bistricom, očekuje se da ovaj kraj bude prepoznat u cijeloj Evropi kao nova turistička destinacija", navodi se u saopštenju.

Iz Uprave ističu da su već realizovali projekat izgradnje 5,7 kilometara dugog puta Bistrica – manastir Podvrh i izgradnju trafostanice 35/10 kV sa pratećom elektroenergetskom infrastrukturom za napajanje kompleksa, a u toku su radovi na platou ispred pećine i rekonstrukcija oko devet kilometara puta Gubavač – Bistrica sa gradnjom novog mosta na rijeci Bistrici.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније