Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ pobjeda.me ]

11. 11. 2020. 08:15   >>  08:16 9

MIHAILO

Spriječiti falsifikovanje istorije

Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) Mihailo pozvao je vlasti da grob Arsenija Plamenca vrate u prvobitno stanje, zakonom zaštite i spriječe falcifikovanje istorijskih činjenica, posljedično i njihove interpretacije uperene protiv crnogorskoga suvereniteta.

"Čitao sam tekst koji je izgovorio pop beogradske patrijaršije Jovan Plamenacna radio 'Svetigori', kojim objašnjava razloge zbog kojih je razorio grob vladike Arsenija Plamenca u Gornjim Brčelima. Veli da mu je prošle godine, 14. oktobra, na slavi manastira Pokrova Presvete Bogorodice u Brčelima, u Crmnici, kao Plamencu i popu, Amfilohije dao blagoslov da postavi krst na grob mitropolita Arsenija Plamenca, sa upisanim njegovim imenom kao cetinjskog mitropolita ali i egzarha pećkog trona", kazao je Mihailo, navodeći da je zapanjen obrazloženjem.

Podsjeća da je vladika Arsenije Plamenac kratko bio poglavar Crnogorske crkve, od 1781. do 1784. godine, ali je bio poglavar ne samo crkve nego i države.

"Zakonima, ne samo naše nego i svih evropskih država, zabranjeno je da se grobovi ličnosti koje oličavaju državni suverenitet otkopavaju bez prisustva aktuelnoga suverena i državne komisije, i to samo u zakonom propisanim slučajevima. Upravo je takav slučaj s grobom vladike Arsenija. Zapanjen sam da vlasti ove zemlje dozvoljavaju ovakve intervencije na grobovima suverena kojima se, ustvari, prezire i dovodi u pitanje crnogorska država", navodi Mihailo.

Nije to prvi put da, ističe on, beogradski popovi prekopavaju grobove crnogorskih suverena.

"Svojevremeno su razorili grobove nadvojvode Miraka i knjaza Danila zašto su počinioci suđeni i osuđeni. A iz Cetinjskoga manastira, ti isti popovi otuđili su panagije crnogorskih mitropolita i prodali ih. Namjerno su to uradili da bi nas lišili dokumentacije koja svjedoči našu državnost i postojanje nas kao naroda", kazao je Mihailo.

To je, tvrdi on, kao u slučaju razura groba vladike Arsenija, ustvari, bio napad na autoritet države potkopavanjem njene opstojnosti razaranjem unutrašnjih veza i odnosa između građana i države.

"Na takvoj tendecioznoj interpretaciji naše istorije temelje se političke aspiracije velikosrpskih političara i dokazuje pravo Srbije na Crnu Goru. Zato pozivam vlasti, ukoliko jesu suverene, da grob vrate u prvobitno stanje, zakonom zaštite i spriječe falcifikovanje istorijskih činjenica, posljedično i njihove interpretacije uperene protiv crnogorskoga suvereniteta", kazao je mitropolit Mihailo.

 

Пратите нас на

Коментари9

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније