Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

09. 11. 2020. 11:34   >>  11:39 18

ANALIZA DFC

Srpski mediji činjenice kombinuju s lažima o CG

Analiza jednogodišnjeg istraživanja Digitalnog forenzičkog centra (DFC), kojim su obuhvatili 11.104 teksta sa ključnom riječju Crna Gora pokazala je da su mediji iz Srbije od početka godine nastojali da prave činjenice kombinju s lažima pretjerivanjima ili izvlačenjem činjenica iz konteksta kako bi se oblikovalo javno mnjenje.

Analiza DFC-a, kako su kazali, daje uvid koji su to narativi i u kojoj mjeri plasirani putem najčitanijih srbijanskih portala u Crnoj Gori.

“Istraživanje je pokazalo da su u periodu od 1.10.19. do 30.09.20. portali Alo, Espreso, Blic, Srbija danas, Kurir, Informer i Novosti u kontinuitetu bili najčitaniji srbijanski mediji u Crnoj Gori, ali u isto vrijeme oni koji su širili sadržaj upitnog kvaliteta””, navodi se u saopštenju.

Ova kvantitativna i kvalitativna analiza pisanja srbijanskih medija na temu Crna Gora, kako je saopšteno, ukazuje na nastojanja da se prave činjenice ukombinuju sa lažima, pretjerivanjima ili izvlačenjem činjenica iz konteksta kako bi se oblikovalo javno mnjenje.

“Takvo izvještavanje dovodi do ozbiljnih predrasuda o Crnoj Gori, njenim građanima i institucijama među velikim brojem građana Srbije, ali i Crne Gore kada se uzme u obzir da je čitalačka publika ovih portala velika i u našoj državi. Iz navedenog je očigledno da su srbijanski mediji posvetili veliku pažnju Crnoj Gori naročito od početka litija, ali na ekstremno senzacionalistički i zapaljiv način, vrlo često izvlačeći informacije iz konteksta, kršeći novinarsku etiku i moralni kodeks”, poručili su iz DFC-a.

Пратите нас на

Коментари18

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније