Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Pobjeda ]

07. 11. 2020. 08:16 >> 08:16
6

BEZ OPREME

Iz kovid zone mitropolita ispratilo 200 ljudi

Najmanje 200 ljekara i osoblja Kliničkog centra ušlo je iz drugih jedinica ove ustanove u zabranjeni kovid prostor da isprati preminulog mitropolita SPC Amfilohija - svi bez zaštitne opreme, nakon čega su se vratili na svoja odjeljenja i time ugrozili živote pacijenata i kolega, piše Pobjeda.

Vršilac dužnosti direktora KCCG Danijela Raonić kazala je u izjašnjenju policiji, koje je dala u okviru istrage zbog mogućih kršenja mjera NKT-a u najvećoj zdravstvenoj ustanovi, da je oko 11 sati i 30 minuta pozvala direktora Interne klinike Sretena Kavarića, koji joj je, kako navodi, saopštio da je između 200 i 300 zaposlenih ušlo u kovid odjeljenje da se pokloni Amfilohiju.

Na to je, kako kaže Raonić, "burno (emotivno) reagovala kako je mogao tako da dozvoli da uđe toliki broj naših zaposlenih".

"I pitala da li je zaista toliko ušlo, a on je rekao, pa možda 200. Pitala sam da li ih je makar obukao po propisima u zaštitnu opremu za ulazak u kovid odjeljenje, na što je on odgovorio: 'Dođi ti pa ih ti obuci' i rekao da nije mogao da ih spriječi i da ga smijenim. Na to sam ponovo burno reagovala i rekla da je morao o tome da me obavijesti i tada kazala da niko ne smije ući na što je on rekao da je sad sve završeno", ispričala je Raonić policiji, navodi Pobjeda.

Mitropolit Amfilohije preminuo je na Internoj klinici, čiji je načelnik dr Sreten Kavarić i koji je ranije kazao tužilaštvu da zbog velikog pritiska kolega i medicinskih radnika nije mogao da spriječi njihov ulazak u kovid zonu.

Pobjeda je imala uvid u izjavu Raonić pred policijom, koju su dobili iz policijskih izvora, a rekla je i da je Kavariću predočila opasnost da zaposleni mogu infekciju širiti dalje, te da će zaraziti i pacijente, da će osoblje biti zaraženo i da neće imati ko da radi i da liječi građane.

Ona je hronološki iznijela detalje. Navela je da je prvu najavu da se traži ulazak u Klinički dobila oko 10.15 sati.

Tada je zvao direktor Interne klinike Sreten Kavarić i prenio da "oni" traže da Joanikije sa sveštenikom uđe u sobu, kako bi pokojnog Amfilohija obukli i izvršili obred.

Kazala je da se pozvala na protokol prema kojem od početka epidemije niko od civila ne može da uđe u Klinički centar, a posebno ne u kovid odjeljenje.

Na to joj je, kako je rekla, on odgovorio da ne može nikome zabraniti da uđe i da ga slobodno smijeni, te da ona dođe na ulazna vrata i da im zabrani ulazak i prekinuo je telefonsku vezu.

Nakon toga su, ispričala je, u njenu kancelariju došli Jevto Eraković i Sreten Kavarić koji je tada saopštio da je već jednom prekršen protokol o zabrani ulaska na kovid odjeljenje, kada je tamo ušla supruga košarkaša Nikole Pekovića, ljekarka po profesiji. Eraković je, prema njenim riječima, kazao da za to ne zna i pitao Kavarića zašto ga o tome niko nikad nije obavijestio.

"Nakon toga sam rekla, pošto je već prekršen protokol, a radi se o mitropolitu Amfilohiju mogu ući samo dva sveštena lica u Klinički centar i kovid odjeljenje, ali da ih obuku po protoklu sa svom zaštitnom opremom kako se ne bi inficirali i dalje prenosili infekciju", navela je ona.

U toku razgovora sa njima, u 10.19 časova, rekla je, imala je telefonski poziv od doktorke Jelene Borovinić-Bojović kojoj se nije mogla javiti i kada je nakon pet minuta pokušala da je dobije, nije uspjela.

Raonić je navela i da je tek preko objavljenih slika i video-zapisa u medijima saznala da je u bolesničku sobu kovid odjeljenja ušlo više sveštenika i vidjela da su pored njih u sobi bili građani koje ne poznaje i da nijesu iz Kliničkog centra.

"Ja nijesam nikad dozvolila takvo ponašanje i nijesam bila upoznata sa njim prije nego sam vidjela u medijima", izjavila je ona.

Raonić je policiji ispričala da nije upoznata da je bilo koji pacijent koji se nalazi na liječenju zbog korona virusa prekidao liječenje i napuštao KCCG. Rekla je da se Mitrović „nalazio na bolničko stacionarnom liječenju u strogo izolovanoj sredini Interne klinike kojom rukovodi dr Sreten Kavarić“.

Navela je i da je za Mitrovićevo stanje bila zadužena načelnica pulmologije dr Jelena Borovinić-Bojović.

"Kavarić i glavna sestra obavijestili su me da o ovom događaju nemaju informaciju niti su davali saglasnost za napuštanje odjeljenja", kazala je Raonić policiji.

Direktorka Kliničkog centra formirala je komisiju koja ima zadatak da utvrdi da li je starješina Sabornog hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici Dragan Mitrović prilikom iznošenja tijela pokojnog poglavara Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori mitropolita Amfilohija, napuštao kovid odjeljenje.

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније