Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Marija Kalezić [ TVCG ]

05. 11. 2020. 20:05 >> 20:07

POŠTOVATI PREPORUKE IJZ

Online nastava za nekoga prednost, roditelji protiv

Od ponedjeljka će đaci iz Podgorice, Cetinja, Budve i Ulcinja učionice zamijeniti online nastavom. Dok su roditelji saglasni da djeca na taj način ne mogu adekvatno da usvajaju znanja, iz Ministarstva prosvjete smatraju da škole jesu bezbjedne za djecu, ali se moraju poštovati preporuke Instituta za javno zdravlje.

Toplo vrijeme za Jovanu Kalezić, učenicu 3. razreda SSŠ "Sergije Stanić", prilika je da online predavanje posluša u svojoj bašti. Za ovu srednjoškolku upravo je sloboda koju nudi ovaj koncept prednost u odnosu na klasičnu nastavu.

"Online nastava je opuštenija prije svega što smo kod kuće i sve nam je dostupno preko platforme i za učenje i ispite. Jedina mana je što se ne gledamo sa vršnjacima. Teško jeste, jer ne možemo da shvatimo neke stvari koje učimo u školi ali nastavnici su tu da nam pomognu na najbolji način", kaže Jovana.

No, tako ne misle i roditelji. Zatvaranje škola i prelazak na online učenje daleko je od dobrog rješenja.

"O online nastavi su svi saglasni da to niti može reći da je adekvatna zamjena za bilo što, da djeca uopšte kvalitetno usvajaju znanja koja valjda treba da ga primijene. Cijeli svijet ili većina zemalja sve zatvara, samo škole ostavlja otvorenim, a mi prvo škole zatvaramo a sve ostalo ostavljamo otvorenim i pokazuje jasno koliko ozbiljno shvatamo ovu tematiku", ističe Kristina Mihailović iz Udruženja Roditelji.

Da učionicu ne može da zamijeni ekran, saglasni su u Ministarstvu prosvjete. I dalje smatraju da su škole bezbjedne.

"Škole jesu bezbjedno mjesto za učenike, međutim ukoliko Institut smatra da treba da dođe do prelaska na daljinu mi smo organizovali nastavu u opštinama za koje nam je rečeno", navodi Arijana Nikolić-Vučinić iz Ministarstva prosvjete.

Dok je većini učitelja i nastavnika prelazak na online koncept noćna mora, profesor istorije u Gimnaziji "Slobodan Škerović" Igor Radulović vidi mnoge prednosti.

"Online nastava kada su prirodne nauke je nešto što je prilagodljivo, što se može odraditi samo treba malo strpljenja, treba učenike uvesti u tematiku i sam način rada. Nisam protiv online nastave čak mislim da je ona budućnost školstva", kaže Radulović.

Ipak, učenici prvog razreda gimanzije ne raduju se što će još samo sjutra biti u učionicama.

Do tada, porodicama predstoji organizacija prelaska na učenje na daljinu.

"Kako će porodica da se organizuje da ima sve te uređaje koje su djeci potrebni da prate i komuniciraju sa nastavnicima. Nije samo suština pogledati video i dobiti materijal, morate imati interakciju sa učiteljom nastavnikom i mislim da ce to zakomlikovati situaciju", smatra Kristina Mihailović iz Udruženja Roditelji.

Zatvaranjem škola jedan od roditelja djece mlađe od 11 godina imaće pravo na plaćeno odsustvo s posla.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније