Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

05. 11. 2020. 09:58 >> 10:02

PROJEKAT MECONETA I UCG

Rade na izradi kućnog monitora kovid simptoma

Crnogorski startup MECOnet u saradnji sa Laboratorijom za medicinsku elektroniku Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta Crne Gore i SMART4ALL završio je prvu fazu razvoja kućnog monitora COVID simptoma pod nazivom "Syntrofos" (grčki pratilac).

Dizajner "Syntrofosa" je, u pogledu hardvera i softvera, prof. dr Radovan Stojanović, šef Laboratorije za medicinsku elektroniku Elektrotehničkog fakulteta UCG.

"Syntrofos je elektronski uređaj koji mjeri glavne simptome COVID-a kao što su tempteratura, ritam disanja, puls, saturaciju, kašalj, rad srca. Informaciju prikazuje na mobilnom telefonu i šalje ih u COVID Centar. Na taj način je omogućeno da svako može imati personalni monitor COVID signala i pratiti vitalne signale povezane sa njim, u svakom trenutku", kazao je profesor Stojanović.

On dodaje da će verzija Syntrofos Basic pratiti temperaturu, puls, ritam disanja uz prikaz foto-pletizmografskog signala (PPG) i signala respiracije (Ritma disanja - RR).

Kako se navodi u saopštenju Univerziteta CG, verzija "Syntrofos Mid" imaće i dodatno mjerenje respiracije, a Syntrofos Pro obuhvatiće mjerenje i ECG signala. Uređaj je veoma jednostavan za rukovanje.

MECOnet je zainteresovan i za partnere u ovom projektu koji će biti neprofitnog karatktera.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније