Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ TVCG ]

01. 11. 2020. 20:10 >> 20:57
19

BRKOVIĆ I VUČINIĆ

Pojedini se na sahrani obračunavali sa samostalnom CG

Pojedinih govornici na sahrani mitropolita Amfilohija iskoristili su svoje obraćanje da se obračunaju sa samostalnom Crnom Gorom, ocjenjuju za Dnevnik književnik Jevrem Brković i Stevo Vučinić iz Crnogorske pravoslavne crkve (CPC). Poručuju da je dobro da se vidi šta se o Crnoj Gori misli u nekim sredinama.

Mitropolit Crnogorsko-primorski, Amfilohije Radović, bio je obrazovana i zanimljiva ličnost, i jedan od najuglednijih i najsposobnijih srpskih mitropolita, kaže akademik Jevrem Brković. Današnju sahranu, pojedini su iskoristili, kako kaže Brković, da se
obracunaju sa samostalnom Crnom Gorom.

"Ružno je bilo to što su govorili Matija Bećković i drugi. Bilo je dosta kiča, istorijskog crkvenog bilo je mnogo. Ne znam čemu sve to ali dobro je ko umije da gleda i sluša, da se sazna šta se misli o Crnoj Gori u nekim sredinama i kakve sve oaze ima Crna Gora u samoj Crnoj Gori", kazao je Brković.

Prenos liturgije i sahrane mitropolita Amfilohija na Javnom servisu, Brković komentariše ovako: "Javni servis je dobro uradio što je ovo prikazao, jedno duhovno, materijalno, političko stanje, jednog dijela Crne Gore. To je jako dobro, to je najbolji način da se vidi. Amfilohije je i u ovom slučaju na neki način radio za Crnu Goru jer je njegova smrt pokazala i najveće protivnike, suštinski, protivnike Crne Gore. To možemo otvoreno reći, nema govora, jer niko nije spomenuo Crnogorsku pravoslavnu crkvu".

Današnja sahrana za Steva Vučinića iz Crnogorske pravoslavne crkve je odraz tridesetogodišnje pogrešne politike državne administracije i lošeg odnosa prema CPC.

"CPC koja je za 30 godina prepisala SPC više od 60 manastira skoro sve od 650 crkava i 12 kvadratnih kilometara za isto to vrijeme je CPC bilo zatvoreno sva vrata u zemlji i nije uspjela da dobije zemljiste za izgradnju bilo koje saborne crkve u bilo kom gradu Crne Gore", kazao je Vučinić.

Zato će, kaže Vučinić, Crnogorsku pravoslavnu crkvu braniti i odbraniti.

"CPC u svakom slučaju, naše porijeklo, obrazovanje i vaspitanje, ne dozvoljava nam da budemo kmetovi bilo čiji, a kamoli Beogradske patrijaršije. Ova zemlja će biti slobodna i mi ćemo je učinjeti slobodnom, boreći se za nju, njene interese i njeno dostojanstvo i autoritet", dodao je Vučinić.

Brković je zaključio da je mitropolit Amfilohije Radović bio ličnost iznad svih onih koji su danas govorili o njemu.

Bojana Čađenović, TVCG

Пратите нас на

Коментари19

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније