Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

01. 11. 2020. 13:11 >> 13:17

PORUKE IZ BRISELA

Novinari ključ u funkcionisanju demokratija

Novinari imaju osnovnu ulogu u funkcionisanju demokratija, u obezbjeđivanju odgovornosti onih koji su na vlasti i u pružanju pravovremenih i činjeničnih informacija, navodi se u zajedničkom saopštenju visokog predstvnika EU Žozepa Borela i potpredsjednice Evropske komisije Vere Jurove.

Povodom 2. novembra, Međunarodnog dana borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima, pozvali su sve države da privedu pravdi odgovorne za zločine nad novinarima, uz ocjenju da nekažnjivost “samo podgrijeva strah, nepovjerenje i stvara prepreke za slobodne i nezavisne medije širom svijeta”.

Borel i Jurova ističu da novinari pomažu u rasvjetljavanju skrivenih pitanja i pomažu nam da razumijemo složenost svijeta.

“Informacije koje pružaju važne su za naše izbore, bilo da su povezane sa zdravljem ili izborima, i utiču na naše stavove. Njihov uticaj - i odgovornost koja s tim dolazi - ne mogu se zanemariti”, navodi se u zajedničkoj izjavi.

Napominju da se širom svijeta novinari suočavaju sa zastrašivanjem, nasiljem ili zlostavljanjem, često stavljajući svoj život u opasnost.

“U Evropi smo prije samo nekoliko dana obilježili tri godine od ubistva istraživačke novinarke Dafne Karuane Galicia. I dalje treba rasvijetliti ko stoji iza njenog atentata i zločina nad drugim novinarima”, saopštili su Borel i Jurova.

Naglašavaju da zahvaljujući finansiranju EU projekata poput Brzog odgovora na slobodu medija, novinari pod prijetnjom mogu računati na pravnu i praktičnu pomoć.

„Platforma za mapiranje slobode medija koju finansira EU pomaže u praćenju prijetnji slobodi medija u EU i zemljama kandidatima. Predstojeći Akcioni plan za evropsku demokratiju donijeće mjere koje pomažu u poboljšanju bezbjednosti novinara i suočiti se sa nasilnim sporovima protiv njih“, navodi se u saopštenju.

Delegacije EU širom svijeta, kako poručuju, pomno nadgledaju sudske slučajeve koji uključuju novinare, pomažući da se identifikuju oni slučajevi kojima je potrebna posebna pažnja. Podsjećaju da je tokom posljednjih 12 meseci EU podržala preko 425 novinara hitnim grantovima, privremenim preseljenjem ili podrškom njihovim medijima.

„Evropska unija će i dalje braniti slobodu izražavanja i štititi one koji se koriste tom osnovnom slobodom kako bi nas svakodnevno obavještavali. To nije nešto oko čega možemo, niti hoćemo da pravimo kompromise“, zaključuje se u zajedničkom saopštenju.

Ivan Mijanović, dopisnik RTCG iz Brisela

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније