Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

31. 10. 2020. 21:31 >> 08:08

U HRAMU

Vjernici se u mimohodu opraštaju od Amfilohija

Vjernici se u hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici u mimohodu oprastaju od mitropolita Amfilohija. Brojni građani Crne Gore su i danas na Cetinju u Podgorici ali i na putu od Cetinjskog manastira do hrama Hristovog Vaskrsenja odali počast preminulom mitropolitu.

Zemni ostaci mitropolita Amfilohija dočekani su u Sabornom hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, pošto su prethodno, svečano ispraćeni iz Cetinjskog manastira gdje je danas služena Sveta zaupokojena arhijerejska liturgija sa pomenom.

Iako je kolona sa mitropolitovim kovčegom krenula u 13 časova sa Cetinja, u podgorički hram je stigla oko 14 sati i 30 minuta jer je, kako je saopšteno iz Mitropolije crnogorsko primorske, cijelim putem narod čekao i odavao počast koloni. Građani su se okupili i na Barutani. 

"Kovčeg sa mitropolitovim zemnim ostacima pronijet je kroz veliki broj ljudi i unijet u Hram Hristovog Vaskrsenja, gdje će vjerni moći da se poklanjaju do sahrane", saopšteno je iz MCP.

Episkop bihaćko-petrovački i rmanjski Sergije je, kako dodaju iz MCP, nad odrom vladike Amfilohija kazao da osjeća i radost i tugu, tugu zato što odlazi od nas ljudi, “ali radost zato što osjećamo da je u nama, u našim bićima, u našim srcima”.

“I ostavljaš ovdje stado na sigurnom, zato što si utabao dobro staze gospodnje ovdje u Crnoj Gori, prolivši svoj znoj, ali na duhovan način i krv ", kazao je episkop Sergije.

Ispred manastira na Cetnju od mitropolita Amfilohija oprostio se predsjednik Crkvene opštine Cetinje Rajko Radusinović.

On je kakao navode iz MCP kazao da je "mitropolit za vrijeme 30 godina mitropolitske službe na tronu Svetog Petra Cetinjskog ispisao najsvjetlije stranice u osamstogodišnjoj istoriji Mitropolije crnogorsko-primorske i Srpske pravoslavne crkve".

“Uvjeren sam, dragi oče Amfilohije, da si smrću smrt pobijedio, da si smrću Crnu Goru ujedinio i da i danas iz tvog ćivota, ispred ćivota Svetog Petra Cetinjskog, čiji praznik danas slavimo, pozivaš još jednom i bezbroj puta tvoje Crnogorce na mir ljubav i slogu, kao što si ih pozivao svih ovih godina u svim liturgijskim besjedama", kazao je Radusinović.

Zemni ostaci mitropolita Amfilohija će biti u hramu Hristovog Vaskrsenja do sjutra, kada će se služiti Sveta arhijerejska zaupokojena liturgija koju će služiti patrijarhSPC Irinej sa više arhijereja naše i drugih pomjesnih crkava.

Nakon liturgije a prije sahrave biće služeno opijelo.

Sahranu će direktno prenositi TVCG. 

Prilog: Aida Rasoder, TVCG

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније