Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

31. 10. 2020. 13:55 >> 13:55
3

SRPSKO NARODNO VIJEĆE

"Izjašnjavati se o nacionalnoj, jezičkoj i vjerskoj pripadnosti"

Srpsko narodno vijeće smatra da se Popis stanovništva, planiran za narednu godinu, treba održati, kako bi se na njemu građani slobodno izjasniti o nacionalnoj, jezičkoj i vjerskoj pripadnosti.

To ocijenjeno na današnjoj sjednici Srpskog narodnog vijeća, kojoj su prisustvovali predstavnici narodnih skupština srpskog naroda Crne Gore.

"Srpsko narodno vijeće (Vijeće narodnih skupština) pružilo je odlučnu podršku Mitropoliji crnogorsko-primorskoj i eparhijama Srpske pravoslavne crkve u odbrani svetinja, imovine i sveštenstva, kao i administratoru Mitropolije episkopu budimljansko-nikšićkom gospodinu Joanikiju, u obavljanju nove odgovorne dužnosti, koju mu je povjerio Sveti arhijerejski sinod", saopštio je predsjednik te organizacije Momčilo Vuksanović.

Sjednica je počela minutom ćutanja povodom smrti mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, a sa skupa je upućen poziv da dani do sahrane budu dani žalosti za sve pravoslavne vjernike.

"Na sastanku je zaključeno da su Srpska pravoslavna crkva i njeno sveštenstvo u burnim vremenima doživljavali velika iskušenja, ali su uprkos svemu uspjeli da se suprotstve i ostanu postojani u borbi za vjeru, slobodu i zakone Božje. Ta snaga doprinijela je da se i pravoslavni narod u Crnoj Gori održi u borbi za očuvanje vjere, slobode i identiteta. Predstavnici narodnih skupština, naglašavajući da se ne stavljaju na stranu niti jedne političke opcije, pozvali su na čuvanje amaneta mitropolita crnogorsko-primorskog gospodina Amfilohija i iskazali podršku formiranju nove Vlade Crne Gore, koja treba da doprinese poboljšanju statusa srpskog naroda, čiji je položaj do sada bio neprimjeren i nesrazmjeran negovom procentualnom učešću u ukupnom broju stanovništva u Crnoj Gori.", naveo je Vuksanović.

Narodne skupštine srpskog naroda u Crnoj Gori, kako je kazao, insistiraju na ravnomjernoj zastupljenosti srpskog naroda u državnim institucijama, "što bi doprinijelo zaustavljanju njegove sve izraženije asimilacije".

"Predstavnici Vijeća narodnih skupština sa sjednice su uputili poziv mandataru za sastav nove Vlade Crne Gore, kao i političkim predstavncima koji čine novu većinu u Skupšptini, da što prije formiraju izvršnu vlast i dosledno rade na uređenju biračkih spiskova i zakonskoj obaveznosti popisa stanovništva, kako bi se izbjegle sve nepravilnosti u izbornim i popisnim procesima.
Sa sastanka je, takođe, upućen i poziv da se što prije zaustave neargumentovani i neprincipijelni napadi na Republiku Srbiju i njene institucije, jer se takvim stavovima nepotrebno komplikuju odnosi između dvije države i izazivaju nesagledive posledice po jedinstvo srpskog naroda", saopštio je Vuksanović.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније