Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

31. 10. 2020. 08:59 >> 08:59

RADONJIĆ

Nema govora o lošem odnosu prema žrtvama

U Crnoj Gori postoji specijalizovano Sklonište za žrtve trgovine ljudima u kojem rade stručne i obučene osobe koje su posebno senzibilisane za rad sa žrtvama trgovine ljudima, kazao je izvršni direktor Instituta za socijalnu i obrazovnu politiku Mitar Radonjić.

Izvršni direktor Instituta za socijalnu i obrazovnu politiku Mitar Radonjić, reagovao je povodom teksta koji je naš portal prenio pod nazivom ,,Nadležni da adekvatno zaštite žrtve nasilja i trgovine ljudima'' jer se u tom tekstu govori o osobi koja je pod njegovom ingerencijom i nalazi se u Skloništu čiji je direktor.

"U Crnoj Gori postoji specijalizovano Sklonište za žrtve trgovine ljudima u kojem rade stručne i obučene osobe koje su posebno senzibilisane za rad sa žrtvama trgovine ljudima i u doba pandemije virusa COVID-19 na snazi su posebne mjere zahvaljujući kojima niko od 12 zaposlenih i ukupno 49 štićenika koji su tokom ove godine bili pod našom zaštitom nisu zaraženi virusom tako da ne stoji tvrdnja iznešena u tekstu da je potrebno da se "osigura makar jedno Sklonište koje ima karantinski smještaj'' jer ono već postoji, a što je jasno istaknuto i u izvještaju Stejt Departmenta", navodi Radonjić.

Kaže da se N.Š. čiji je slučaj predstavljen na konferenciji nalazi u Skloništu za žrtve trgovine ljudima od momenta njene identifikacije i toj osobi kao i njenom maloljetnom djetetu je pružena psiho-socijalna podrška, kontakt sa primarnom porodicom, prijavljen boravak u Crnoj Gori, pružena zdravstvena zaštita i aktivno učestvuje u radno-okupacionim aktivnostima.

"Tako da ne stoje tvrdnje da se pomoć žrtvama trgovine ljudima ne pruža. Što se tiče odnosa organa državne uprave, a bez ikakve namjere da budem apologete državnih organa niti mi je to namjera, konkretno prema ovoj osobi, od trenutka otkada se ona nalazi u Skloništu čiji sam direktor je na izuzetno visokom nivou i svi relevantni akteri - počevši od nadležnog Centra za socijalni rad, preko Uprave policije, Ministarstva unutrašnjih poslova pa do Ministarstva zdravlja su promptno reagovali na svaku potrebu koju su ova osoba i dijete imali, tako da ni u kom slučaju nema govora o lošem odnosu organa državne uprave prema žrtvama trgovine ljudima koje se nalaze u specijalizovanom Skloništu, niti bismo mi to dozvolili, naprotiv, a za vrijeme prije njenog dolaska u naše Sklonište kada je, po sopstvenim tvrdnjama NVO Centar za romske inicijative joj "pomagao'' nemamo informaciju niti se ja tim vremenom bavim", naveo je Radonjić.

Iznenađuje ga tvrdnja koleginica iz NVO Centar za romske inicijative s obzirom da je i ta NVO baš kao i Institut čiji je irektor potpisnica međusektorskog Sporazuma o saradnji u oblasti borbe protiv trgovine ljudima.

"Odlično znaju za postojanje Skloništa i za usluge koje pružamo i ovim putem bih ih pozvao, ne samo iz kolegijalnih razloga već iz ljudske i saosjećajne potrebe prema N.Š. da pozovu, upute mail ili bilo koji drugi vid interesovanja za, kako sami navedoše, osobu kojoj su pokušali da pomognu ali nisu mogli jer organi državne uprave nisu htjeli. Ne, to je neistina koja služi samo u svrhu negativnog publiciteta zarad opravdanja projektnih sredstava projekta u okviru kojeg je i ova konferencija održana, a briga za žrtvu od strane te NVO nikako nije u njihovom fokusu, o čemu govori činjenica da nijednom otkako je ova osoba smještena u specijalizovano Sklonište predstavnici ove NVO nisu pitali kako je, što dovoljno govori o brizi za ovu oobu i njeno dijete", zaključio je Radonjić.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније