Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Aleksandra Dubak, TVCG

30. 10. 2020. 19:53 >> 20:05

NARODNI MUZEJ

Nijesu svi predmeti bespovratno izgubljeni

Svi nedostajući predmeti iz Narodnog muzeja Crne Gore, nijesu bespovratno izgubljeni ili otuđeni, saopšteno je iz uprave te kulturne institucije. Revizija je obuhvatila period od osnivanja Narodnog muzeja 1926. do 2018.

Narodnom muzeju Crne Gore nakon prve sveobuhvatne revizije koju je radilo sedam komisija, utvrđeno je da nedostaje 2.914 predmeta. Međutim, u Muzeju tvrde da nijesu svi bespovratno izgubljeni ili otuđeni. Tokom obrade podataka komisija je evidentirala 66.272 predmeta.

"Zaključuje se da su radnici radili stručno i odgovorno, te da je pitanje nedostajućih predmeta stvar nedovoljne neupućenosti ili loših namjera u cilju urušavanje integriteta institucije i zaposlenih pojedinaca. Međutim, činjenica je da je dok u ranijem periodu vođena na adekvatan način ne bi do nedoumica došlo", kazao je za TVCG Ivan Mijanović, PR Narodnog muzeja Crne Gore.

Narodni muzej je nadležnom tužilaštvu i policiji podnio prijave za sve predmete koji nedostaju.

"A takođe se planira u narednom periodu kroz fazu kustoskog rada i postupak obrade Fonda, kao i u saradnji sa nadležnim organima pokuša ući u trag nedostajućim predmetima i izvrši povraćaj pronađenih", dodaje Mijanović.

"Za neki dio predmeta za koje znamo gdje su, tražićemo ih, a za one koje ne znamo gdje su pokrenuli smo postupak i da ono sto je pripadalo državi da joj se i vrati", kazala je Anastazija Miranović, direktorica Narodnog muzeja Crne Gore.

Izvještaj o reviziji usvojila je i Vlada sredinom mjeseca i dala rok Narodnom muzeju za blagovremeno sprovođenje zakljčenih mjera.

"Izvještaj DK problematizuje sistem zaštite u Narodnom muzeju i nedostatak odgovarajućeg stručnog kadra. Realizovali smo određene aktivnosti i u tom kontekstu donijet je plan obavezno štićenih objekata, zaposlili zaštitare, stvoreni infrastrukturni preduslovi, IT služba", navodi Miranović.

Iz Narodnog muzeja zakljućuju da su već završeni radovi na sanaciji depoa radi pobošljanja čuvanja predmeta. Rezultati prve sveobuhvatne revizije Narodnog muzeja biće objavljeni u posebnom izdanju glasnika muzeja.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније