Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

30. 10. 2020. 15:23 >> 15:29
10

"SAČUVAJMO SINJAJEVINU"

Nijesmo neprijatelji, već prijatelji države i vojske

Aktivisti Ggrađanske inicijative „Sačuvajmo Sinjajevinu“ poručuju da nijesu neprijatelji već prijatelji države i vojske. Nadaju se da će što prije doći do tranzicije vlasti, te da će, kako navode u saopštenju, nova Vlada korigovati grešku prethodne.

GI „Sačuvajmo Sinjajevinu“ reagovala je na izjave ministra odbrane Predraga Boškovića, kojeg su pozvali da se kako kažu, okrene činjenicama i agrumentima.

Građanska inicijativa „Sačuvajmo Sinjajevinu“ je, kako kažu, još jednom je ostala zatečena navodima odlazećeg ministra odbrane Predraga Boškovića, koji se, ističu “u nedostatku argumenata, koristi notornim neistinama, zamjenom teza i obmanama, te branitelje Sinjajevine pokušava da predstavi kao neprijatelje države i vojske”.

“Građani koji već 14 dana Sinjajevinu brane od devastacije i uništavanja, i koji u očajničkom pokušaju spašavanja ovog netaknutog ekosistema provode dane i ledene noći pod vedrim nebom, nijesu neprijatelji već prijatelji države i vojske. To su građani koji su se pobunili protiv kratkovide odluke koja nije u najboljem interesu građana Crne Gore, a koja bi za posljedicu imala ubijanje najvećeg balkanskog pašnjaka i netaknutog poljoprivrednog i turističkog blaga naše zemlje”, navodi se u saopštenju.

Poručuju i da ne žele da onesposobe vojsku ali, kako dodaju, ono što ministar odbrane radi sa vojskom je nedopustivo.

“Boškovićeva je zasluga za svaki negativan komentar o vojsci. Građani znaju da naši časni oficiri i vojnici nikada ne bi bili protiv naroda, ali sada ministar svojim politikanstvom pokušava da zavadi narod i vojsku. U tome neće uspjeti i umjesto što jeftinim spinovanjem pokušava da obmane javnost trebalo bi da argumentovano odgovori na ozbiljna pitanja koja su mu postavljena”, navodi se u saopštenju GI „Sačuvajmo Sinjajevinu“.

Građanska inicijativa „Sačuvajmo Sinjajevinu“ obratila se zvaničnim dopisom Ministarstvu odbrane od kojeg je tražila da javnost Crne Gore obavijesti da li je ovo ministarstvo, u procesu donošenja odluke o vojnom poligonu, od Ministarstva održivog razvoja i turizma i Agencije za zaštitu prirode i životne sredine bilo obaviješteno brojnim važnim činjenicama.

Među tim činjenicama navode da se planirani vojni poligon nalazi u okviru tranzicionog područja (zone) Biosferinog rezervata „Kanjona rijeke Tare“, te da postoje važne činjenice i norme koje se moraju poštovati u vezi ovog međunarodno zaštićenog UNESCO područja?

“Da je u vrijeme donošenja odluke o lokaciji vojnog poligona bila u toku zakonska procedura uspostavljanja zaštićenog prirodnog dobra na području Sinjajevine, te da je ovo područje trebalo staviti pod zaštitu shodno Prostornom planu Crne Gore do 2020. godine. Da se mora utvrditi način na koji će se sprovoditi odredbe EU Direktive o očuvanju divljih ptica (Directive 2009/147/EC of the European Parliament and of the Council of 30 November 2009 on the conservation of wild birds) na području Sinjajevine s obzirom da je na ovom području identifikovano potencijalno područje od posebnog interesa za ptice - SPA na površini od 39.240 ha”, poručuju iz GI „Sačuvajmo Sinjajevinu“.

Traže i da se mora utvrditi način na koji će se sprovoditi obaveze iz Bernske konvencije s obzirom da je područje Sinjajevine, tačnije Babji zub (Torna) i Gradište, identifikovano kao jedno od područja u okviru Emerald mreže kod nas.

Ističu i da se mora utvrditi način na koji će se sprovoditi obaveze iz EU Habitatne direktive na području Sinjajevine.

“Dakle, postavlja se pitanje, da li je Ministarstvo odbrane u procesu donošenja odluke o lokaciji vojnog poligona bilo obaviješteno od Ministarstvo održivog razvoja i turizma i Agencija za zaštitu prirode i životne sredine o obavezama Crne Gore po osnovu gore pomenutih međunarodnih konvencija i EU direktiva. Dvije pomenute EU direktive su pravno implementiranje Bernske konvencije, obavezujuće su za sve članice EU, ali i za kandidate za članstvo u EU. Prema članu 9 Ustava Crne Gore „potvrđeni i objavljeni međunarodni ugovori i opšteprihvaćena pravila međunarodnog prava sastavni su dio unutrašnjeg pravnog poretka, imaju primat nad domaćim zakonodavstvom i neposredno se primjenjuju kada odnose uređuju drugačije od unutrašnjeg zakonodavstva”, stoji u saopštenju GI „Sačuvajmo Sinjajevinu“.

Slični dopisi su upućeni i Ministarstvu održivog razvoja i turizma i Agenciji za zaštitu prirode i životne sredine budući da je, kako kažu, njihova obaveza bila da o ovim pitanjima obavijeste Ministarstvo odbrane i Vladu Crne Gore prije donošenja sporne odluke.

“Istovremeno, GI „Sačuvajmo Sinjajevinu“ se nada da će što prije doći do tranzicije vlasti, te da će nova Vlada korigovati grešku prethodne. Taj potez je nužan i hitan, jer od njega zavisi zdravlje desetina građana koji istrajno ostaju na planini do konačnog rješenja ovog pitanja i zaštite ovog dragocjenog javnog dobra”, zaključuje se u saopštenju tog Građanskog pokreta.

Пратите нас на

Коментари10

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније